Головна Новини Бізнес податки Плюси і мінуси податкової амністії: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Плюси і мінуси податкової амністії: думки експертів

Українські експерти прокоментували ідею амністії капіталів

25 грудня 2020, 11:29 comments1132
Поділіться публікацією:

Українців майже півтора року годують розповідями про податкову амністію. Нещодавно знову почали "вкидати" цю тему в суспільство. Про те, чи потрібна податкова амністія в тому вигляді, в якому її пропонують, розповіли українські експерти.

Плюси і мінуси податкової амністії: думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Амністія капіталів може призвести до соціального вибуху"

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин відзначає, що амністія капіталів — це пропозиція від держави за менший, ніж чинний податок на доходи фізосіб (імовірно — за 5%, при діючому сьогодні податку на доходи фізосіб у 18%) легалізувати Ваше майно, походження якого вам пояснити складно.

"Амністія — справа суто добровільна. Це така фабула в теорії, — підкреслює експерт. — А тепер, що ми маємо в реальності ... Амністія капіталів буде проходити одночасно з обов'язковим загальним декларуванням доходів. Коли кожен громадянин зобов'язаний буде в податкову подати декларацію про все майно. Чому то при владі з'явилася думка, що при такому декларування, податкова матиме право запитати будь-якого громадянина про походження майна, яке він декларує, і в разі неучасті в так званій амністії капіталів донарахувати громадянину податків під 18% на все його майно. Так що про добровільність мови вже не йде".

Весь сенс цих процесів, вважає Олег Пендзин, закладений в тому, що мова йде про все майно громадян.

"У Вас є квартира, на яку півжиття збирала гроші вся сім'я ... Покажіть сплачені з цієї суми податки. Якщо ні, значить, майно, з точки зору авторів ідеї, нелегальне. І так далі ... По суті, нас усіх хочуть разово оподаткувати в 5%, — вважає експерт. — На все те, що зароблялося поколіннями. І навіть якщо за всіма цими доходами були сплачені податки, а у вас немає підтверджуючих документів — Ви нелегал. Особливо, коли майно купувалося ще в період СРСР. Там точно немає підтверджуючих документів".

Особливим збоченням, на думку Олега Пендзина, може виявитися спосіб визначення вартості об'єкта нерухомості, які Вас попросять оподатковати.

"Оцінка буде проводитися, природно, за Ваш рахунок, за сьогоднішньою ринковою вартістю. І дуже може бути, що то, за що Ви купили цю квартиру, буде менше сьогоднішнього податку, який Вам запропонує заплатити держава. Особливий цинізм матимуть дані дії по відношенню пенсіонерів, — підкреслює експерт. — Реакцію суспільства на подібні дії влади легко передбачити — амністія капіталів в тому вигляді, який зараз виношують у високих кабінетах, призведе до соціального вибуху ".

"Суспільство поки не готове"

Голова ради в Інститут податкових реформ, віце-президент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко підкреслює, що розмови про податкову амністію — це не зовсім про амністію.

"Йде вкидання інформації про нульове декларування. Тобто, про першу декларацію для всіх громадян — по декларуванню своїх доходів і всього майна, яке перебуває у власності. Без такої точки звіту далі не можуть йти інші реформи, — зазначає експерт. — Звичайно, подібне декларування передбачає амністію капіталів. Але це не просто амністія для певної категорії людей, а точка звіту — для всіх".

Загальне декларування доходів не було в Україні обов'язковим і загальним, підкреслює Олена Хотенко. А довести походження доходів, отриманих в ті ж 90-е, практично неможливо. У громадян є гаражі, квартири, куплені на кошти, яких у них як би не було. Точно також є осередки з накопиченнями, "схрони" під умовними подушками і так далі, не враховані ніяк і ніде.

"Про нульовому декларуванні з подальшою амністією капіталів у нас говорять не перший рік. Але не можуть ввести по ряду причин, — говорить експерт. — Основна — відсутність гарного законопроекту, який враховував би всі складності і тонкощі процесу. Адже є пенсіонери та інші категорії людей, які не знають, як ці декларації заповнювати через ті ж електронні пристрої. Є питання з приводу ставок оподаткування, з приводу подвійного оподаткування, з приводу реакції суспільства і відповідних органів на задеклароване майно і доходи".

Олена Хотенко підкреслює, що подібний досвід уже використовувався в багатьох країнах. І він показав, що повинна бути підготовка суспільства і грамотно прописаний закон — тоді все піде, як треба.

"Якщо ж зараз ця тема вкидається, щоб хоч якось поповнити бюджет, який тріщить по швах — навряд чи це правильне рішення. Тому що, підкреслюю, для початку повинен бути якісний законопроект і відповідним чином підготовлене суспільство", — резюмує Олена Хотенко.

Нагадаємо, що Польща з 1 січня вводить у себе аналог податку на виведений капітал (НнВК). "Коментарі" дізналися у експертів, чому в Україні не вводять чогось подібного.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини