Головна Новини Бізнес податки В Україні хочуть змінити шкалу податків із громадян: кому доведеться платити більше
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні хочуть змінити шкалу податків із громадян: кому доведеться платити більше

В Україні хочуть змінити шкалу податків із громадян

4 січня 2024, 14:45 comments1241
Поділіться публікацією:

Національна стратегія доходів України передбачає повернення до прогресивної шкали ставок оподаткування доходів фізичних осіб замість плоскої шкали, що діє з 2016 року. Як передає портал "Коментарі", про це під час заходу Центру економічної стратегії (ЦЕС) заявила заступник міністра фінансів Світлана Воробей.

В Україні хочуть змінити шкалу податків із громадян: кому доведеться платити більше

Податки. Фото: з відкритих джерел

Заступниця міністра пояснила, що в основі лежить європейський принцип, який коротко звучить так: "Багаті платять більше".

"Це такий сленговий принцип, який закладають наші європейські партнери", — наголосила вона.

Водночас Воробей визнала, що зараз до переходу на прогресивну шкалу, яка передбачає вищі ставки за великими доходами через проблеми з адмініструванням доходів.

"Щоб у нас під час запровадження такої шкали одночасно всі не стали "бідними". Це не наша мета. Тому, коли зможемо контролювати доходи, ми переходитимемо на диференційовану шкалу", — повідомила чиновниця.

Крім того, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що про конкретні ставки говорити поки що рано, але "прогресивну шкалу тією чи іншою мірою обов'язково буде введено" через громадський запит на справедливість.

Зазначимо, наразі податок на доходи фізичних осіб в Україні становить 18%. Він залежить від суми доходів. Прогресивна шкала має на увазі більш високі ставки для високих доходів.

Кабінет міністрів 27 грудня затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, що було одним із зобов'язань української влади перед Міжнародним валютним фондом. Вона передбачає, зокрема, зміну системи оподаткування ФОПів та впровадження диференційованої системи.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається з курсом гривні: який прогноз на січень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини