Головна Новини Бізнес податки Які витрати понесуть власники нерухомості в Україні з 1 липня
commentss НОВИНИ Всі новини

Які витрати понесуть власники нерухомості в Україні з 1 липня

Крім стрімкого подорожчання вартості комунальних послуг, українцям доведеться "розщедриться" і для сплати податку на нерухомість

1 липня 2021, 20:55 comments3004
Поділіться публікацією:

З 1 липня власникам кількох об'єктів нерухомості або "великих" житлових приміщень доведеться додатково витратитися. Йдеться про сплату податку на нерухомість, який протягом 60 найближчих днів повинні сплатити українці, які є власниками квартир площею понад 60 квадратних метрів і будинків площею понад 120 кв. м.

Які витрати понесуть власники нерухомості в Україні з 1 липня

Цьогорічний податок на нерухомість в Україні складе 71 грн за квадратний метр. Фото з відкритих джерел

Податок доведеться заплатити з кожного "наднормативного" квадратного метра, якщо регіональна влада на місцях не передбачила збільшення пільгової площі оподаткування (що рідко спостерігається в Україні).

Загалом податок на нерухомість розраховується, виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року. На той момент вона становила 4723 гривні. Місцеві органи влади встановлюють податок на кожен "наднормативний" квадратний метр самостійно, проте він не може перевищувати 1,5% від "мінімалки" (70,8 гривень у цьому році).

"Листи щастя" з повідомленнями про сплату податку на нерухомість може відправляти податкова, а можуть проявити власну ініціативу і самі господарі. Для тих із них, хто не сплатить необхідний платіж у 60-денний термін, передбачений штраф у 10% (якщо прострочення була до 1 місяця) і 20% (якщо терміни сплати порушені понад місяць) від суми податку.

Нагадаємо, що пільги по сплаті податку на нерухомість поширюються на власників, які володіють 1 квартирою і 1 будинком одночасно в межах норм (60+120 кв. м), але не поширюються на власників двох квартир або двох будинків одночасно.

У той же час "пільгові норми" не діють для власників квартир, чия площа перевищує 300 кв. м, житлових будинків — 600 кв. м, а загальна площа обох типів житлової нерухомості — 900 кв. м. Також позбавляються пільг власники об'єктів нерухомості, які використовуються з метою отримання доходів (надаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

До речі, за оприлюдненими сьогодні даними Держстату за I квартал 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року доходи від власності (не тільки нерухомої), отримані українцями, впали на 26,5% до 15,8 млрд гривень. А загальна частка доходів від власності у всій структурі доходів населення за рік впала із 2,4% до 1,5%.

Попри це, в Україні останнім часом стрімко дорожчає нерухомість, а "Коментарі" висвітлювали, в яких регіонах це відбувається найбільш швидкими темпами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: http://ukrstat.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Флот

4 липня 2021, 22:42

Какие расходы понесет государство на привлечение следственной группы по разбирательству в деятельности руководителей госпредприятия Администрации речных портов https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3848225208621042

Лідія

2 липня 2021, 10:07

бажано пенсіонерам встановить податок не від мін. зарплати, а від мін. пенсії


Новини