Головна Новини Бізнес податки Законопроєкт 5600: розумний підхід чи податкова чорна діра
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроєкт 5600: розумний підхід чи податкова чорна діра

Експерти оцінили перспективи прийняття документа і внесення будь-яких можливих правок до податкової системи України

16 липня 2021, 17:25
Поділіться публікацією:

Напередодні догляду Верховної Ради на "канікули" стало відомо, що до прийнятого 1 липня в першому читанні законопроєкту №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України пропонуються тисячі правок. Відзначимо, що документ передбачає індексацію окремих податкових ставок і підвищення рентних платежів. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" цей проєкт зокрема і податкові кейси влади в цілому.

Законопроєкт 5600: розумний підхід чи податкова чорна діра

Експерти оцінили законопроєкт 5600 про податки. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Це закон про збільшення податкового тиску, а не про боротьбу з тіньовим сектором економіки"

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок звертає увагу, що прийнятий поки в першому читанні законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України в експертному середовищі та серед журналістів інакше, як за номером реєстрації, ніхто і не називає — просто 5600.

"Це як закони 16 січня, які приймалися в період активних подій на Євромайдані. Обидва документи стали токсичними в суспільстві через контраверсійні закладені норми", — говорить експерт.

Клочок запевняє, що підготовлені урядом зміни до Податкового кодексу (які намагалися в ЗМІ представити, як "антиахметовський закон", наголошуючи на низці енергетичних і рентних моментів) жодним чином не можна ототожнювати з податковою реформою.

"Таку тезу спочатку намагалися прив'язати до документа. Але суть його банальна, проста і цинічно вигідна владі — той, хто платить податки, повинен заплатити більше. Хоча за своєю суттю закон має стимулювати почати платити тих, хто навіть не замислювався над цим ще вчора, — вважає Валерій Клочок. — Зниження податкового навантаження дозволило б збільшити надходження в бюджет у перспективі".

Експерт підкреслює, що законопроєкт 5600 — це не про реформу. Це про те, як зібрати додатково декілька десятків мільярдів гривень.

"Цей документ ставить перед бізнесом завдання пошуку нових шляхів зменшення фіскального навантаження та переходу в тінь. Якщо можна ще допустити необхідність збільшення екологічного податку, то підвищенням акцизів неможливо боротися з виробництвом контрафактних алкогольних напоїв, сигарет і продажом світлих нафтопродуктів на сірому ринку. Навпаки — це буде стимулювати збільшення частки тіньового бізнесу", — прогнозує Валерій Клочок.

Що стосується "зеленого тарифу", незважаючи на високу ймовірність серйозних дискусій із іноземним інвесторам, міняти потрібно все українське законодавство, яке зумовило найвищий в Європі тариф за компенсацію відновлюваної енергетики. Навіть країни з сильною економікою давно відмовилися від подібних ідей, зазначає експерт.

"Резюмуючи — це закон про збільшення податкового тиску, а не про боротьбу з тіньовим сектором економіки. І хоча народні депутати навіть від правлячої більшості кажуть про зміни до другого читання, та я мало в це вірю", — зізнався Валерій Клочок.

"В Україні настала епоха високих податків"

За словами аналітика "Центру розумних рішень" В'ячеслава Черкашина, якщо комплексно оцінювати ситуацію у сфері податків, то можна з упевненістю сказати, що нічого більш фіскально-агресивного за останні сім-шість років не спостерігалося.

"Минулого року ми отримали антиофшорний Закон 466 (проєкт 1210), який приніс у життя платників податків десятки нових складних регуляцій і нові повноваження так і нереформованих податківців. При цьому самі токсичні норми вступають в дію із 1 січня 2022 року", — нагадав фахівець.

Після цього, за його словами, була підтримана в першому читанні "не менше людоїдська" ініціатива уряду — законопроєкт 5600.

"Ним передбачається введення, здебільшого з початку наступного року, понад сорока новацій щодо збільшення ставок податків і розширення бази оподаткування загальною вартістю 48,3 млрд грн на рік. Блюдо вийшло настільки неапетитним, що довелося привласнити йому титул "антиолігархічного", щоб хоч якось сприяти його перетравлювання парламентаріями і суспільством", — зазначає В'ячеслав Черкашин.

При цьому, на його думку, під боротьбу з олігархами з натяжкою можна віднести лише чверть проєкту.

"Все інше, з якоїсь незрозумілої логіки чиновників Кабміну, дісталося фермерам, малому і середньому бізнесу, населенню. Вони отримали абсолютно недоречне під час кризи урізання прав платників податків у сфері сплати і відшкодування ПДВ, нові податки на землевласників з ділянками більш 0,5 га, різку зміну податкових правил на ринку житла, відкат реформ у сфері мобільного зв'язку та зеленої енергетики", — акцентує В'ячеслав Черкашин.

Однак і це, як стверджує експерт, ще не все.

"15 липня відбулося "свято схвалення" парламентом Бюджетної декларації на 2022-2024 роки, каже аналітик. — І хоча Постанова 5765 містила 31 додаткову рекомендацію для уряду, парламент прийняв документ, взявши і на себе в тому числі політичну відповідальність за збереження політики надзвичайно агресивного збору податків на найближчі три роки. Мова про закладений в декларації приріст податкових надходжень у середньому на 115,5 млрд грн або більше ніж на 10% щорічно, хоча навіть номінальний ВВП буде рости відповідно лише на 3,8%, 4,7% і 5%".

Ще однією неприємною стороною прийнятого документа експерт називає те, що уряд на середньострокову перспективу, в тому числі з міркувань дотримання зобов'язань перед МВФ, планує впроваджувати в життя стратегію скорочення бюджетного дефіциту — до 3,5% ВВП у 2022, до 3% ВВП у 2023 і до 2,7% ВВП у 2024 році.

"Такий підхід робить Україну країною з однією із найжорсткіших фіскальних політик у світі, — підкреслює В'ячеслав Черкашин. — Для прикладу, більшість країн з ринками, що формуються дотримуються розміру дефіциту на рівні 5,5-6% ВВП. Сучасна економічна наукова думка говорить про те, що неадекватно жорстка фіскальна дисципліна може призвести до незворотних економічних і соціальних втрат, включаючи стійке падіння сукупного попиту і скорочення доходів домогосподарств".

Таким чином, стратегію критично мінімальних дефіцитів не можна назвати розумною і виправданою політикою, пояснює експерт.

Підбиваючи підсумки, В'ячеслав Черкашин зазначив, що влада напалмом закону 466, законопроєкту 5600 і Бюджетною декларацією на 2022-2024 роки наносить багато в чому непоправної шкоди відновленню економіки країни. За його словами, на голови бізнесу і громадян у 2022 році впадуть нові податки і регуляції загальною вартістю понад 3% від ВВП, а це значить, що:

- в Україні настала епоха високих податків;

- вибиратися з наслідків кризи ми тепер будемо не 1,5-2 роки, як більшість країн, а значно довше.

"Поки все виглядає цілком розумно і обґрунтовано"

На думку економічного експерта Олександра Гаврутенка, проблема податкового законодавства в тому, що практично неможливо з першого разу в умовах нескінченного протистояння інтересів — приватних, державних, соціальних, міжнародних, — знайти збалансовану і ефективну податкову модель і підібрати їй відповідні параметри.

"І хоча вже більше ніж 30 років ми вибудовуємо економіку країни на ринкових умовах, де важливим критерієм сталого розвитку є стабільність і незмінність податкових правил, цілком закономірно, коли держава намагається знайти додаткові ресурси. І виправити зловживання або прорахунки попередніх керівників країни, збудувавши більш адекватну викликам часу і запитам суспільства податкову систему. Хоча під цим прагненням завжди можуть закладатися чергові зловживання і прорахунки. Але поки все виглядає цілком розумно і обґрунтовано", — вважає Олександр Гаврутенко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, хто, на думку експертів, найбільше постраждає від прийняття законопроєкту 5600. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що українському азартного бізнесу збираються поміняти податкові ставки. Подібну ініціативу по різному оцінюють і народні депутати, і вітчизняні фахівці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

asli

17 липня 2021, 17:17

http://www.gurtong.net/ixo/video-ley-v-spr-a.html http://www.gurtong.net/ixo/video-tot-v-leo-tvx.html http://www.gurtong.net/ixo/video-tot-v-s-leo.html http://www.gurtong.net/ixo/video-mil-v-pro-it.html http://www.gurtong.net/ixo/video-ml-v-po-it.html http://www.gurtong.net/ixo/video-ml-v-po-xc.html


Новини