Головна Статті Бізнес економіка Тютюновий ринок України під час війни: живе чи виживає
commentss Cтатті Всі новини

Тютюновий ринок України під час війни: живе чи виживає

На ринку цигарок триває боротьба легальних виробників із нелегальними схемами

19 вересня 2023, 23:55
Поділіться публікацією:

Незважаючи на пряму агресію Росії, що триває другий рік, багато українців не відмовляються від своїх звичок і пристрастей, серед яких, наприклад, азартні ігри, алкоголь і цигарки.

Тютюновий ринок України під час війни: живе чи виживає

Ринок тютюну в Україні

"Коментарі" вирішили розібратися, що та чому відбувається на тютюновому ринку України з початку війни.

Ринок цигарок стискається, але продовжує оперувати десятками мільярдів гривень

За даними Держстату України, у 2020 році курили близько 5,6 млн українців, що при 1 викуреноъ пачці на день становило близько 2 мільярдів пачок цигарок, а це в грошах приблизно 80-100 мільярдів гривень.

За даними ЗМІ, у 2021-му в Україні офіційно виробили та імпортували 39,4 млрд цигарок, що якраз відповідає вмісту 2 мільярдів пачок цигарок.

Насправді ж це була лише видима, біла частина тютюнового ринку, яка не включала доходів, отриманих від контрабанди до Європи, і взагалі виробленого в різних нелегальних цехах.

Учасники тютюнового ринку України – західні корпорації, український тіньовий бізнес та ФСБ

Треба сказати, що на українському тютюновому ринку можуть мирно вживаються найбільші світові тютюнові корпорації, український бізнес з різним ступенем кримінального шлейфу, і навіть компанії, які мають зв'язки із ФСБ:

західний бізнес — Брітіш Амерікен Тобакко (Прилуцька тютюнова фабрика), Імперіал Тобако (Київська тютюнова фабрика), Джей Ті Інтернешнл (Кременчуцька тютюнова фабрика) та Філіп Морріс (Харківська тютюнова фабрика) – найбільші світові бренди тютюнових виробів, менше 85% легального виробництва цигарок;

дрібніші українські виробники, близько 15% цигарок, – насамперед Львівська (вона ж Винниківська) тютюнова фабрика, та розсип дрібних гравців в особі ТОВ "Табако Дім", ТОВ "Українське тютюнове виробництво", ТОВ "Ферментаційний завод "Тобако"; ТОВ " Імперіал Голд Тобакко", ТОВ "Імперія.Табак.ЛТД", ТОВ "Юнайтед Табако" та інші;

найбільший роздрібний дистриб'ютор тютюнових виробів в Україні — ТОВ "Тедіс-Україна" за 2020 рік звітував про дохід майже 55 млрд грн. Компанія в тій чи іншій мірі контролює близько 60% роздрібного сегменту продажу сигарет (близько 50 тисяч торгових точок з офіційних 80 тисяч).

В Україні фірма з'явилася у 2010-му році як дочірнє підприємство російської "Мегаполіс-груп", яка займалася торгівлею сигаретами в Росії та належала російському олігарху Ігорю Кесаєву. Його дружбу з ФСБ та інтереси у російському ВПК згодом неодноразово пред'являли майбутньому "Тедіс-Україна", але його українському власнику, одеському бізнесмену Борису Кауфману вдавалося залишатися на плаву і дружити з владою.

В результаті під удари в основному потрапляли українські виробники, з ім'ям яких на тютюновому ринку став асоціюватися фальсифікат та ухилення від податків.

Третя зміна на фабриках та нелегальні цехи – хто і як виробляє "ліві" сигарети

Якщо вірити офіційним даним, з початку повномасштабного вторгнення РФ виробництво цигарок в Україні впало на 30% — з 39,4 млрд 2021 року до 27,7 млрд штук за підсумками минулого року.

У цьому немає нічого незвичайного, адже на початку війни найбільші підприємства галузі зупинили виробництво на кілька місяців, а Харківська тютюнова фабрика корпорації " Філіп Морріс " так і не запустила виробництво, яке хочуть перенести у спокійніше місце.

Тут і настав час нелегальних виробників від невеликих тіньових цехів до справжніх промислових виробництв, відомих ще до війни.

Справжній резонанс викликав штурм СБУ тютюнової фабрики "Юнайтед Тобако" у місті Жовті Води на Дніпропетровщині. Зрештою, це призвело до закриття фабрики наприкінці 2022 року, але не вирішило проблему нелегального виробництва тютюнових виробів, які, як і раніше, виробляли багато невеликих тютюнових виробництв, запровадивши "треті зміни".

У результаті приблизно 20% українського ринку сигарет займає контрафакт, що становить близько 7 млрд. штук.

Duty-free та податки – як працює тіньовий тютюновий ринок в Україні

Скарги легальних виробників цигарок та збитки бюджету, які за словами голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева коштували скарбниці приблизно 20 млрд грн у 2022-му році, спонукали створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань діяльності спецслужб у сфері економіки.

Голова ТСК народний депутат України Ярослав Железняк у своєму Telegram -каналі розповів про основні схеми, що використовуються на тіньовому тютюновому ринку України.

Головна з них уже не перший рік – торгівля duty-free у пунктах на кордонах. Приміром, у 2021 році кожен пасажир столичного аеропорту "Жуляни" за документами купив 23 блоки цигарок, хоча насправді ж тютюнові вироби не залишали територію України, а просто зникали з податкового обліку. Потім усі ці блоки та пачки можна було або продати в Україні без сплати фіскальних платежів, або контрабандою вивезти до Європи та заробити ще більше.

Навіть із початком вторгнення РФ ця схема нікуди не зникла – так у 2022-му році в пунктах duty-free нібито було продано 20 млн пачок цигарок, що всього на 7 млн менше ніж у 2021-му році, хоча жодних туристів в Україні зараз немає.

Другою поширеною схемою Ярослав Железняк назвав "реекспорт" тих самих раніше нібито експортованих цигарок duty-free. Наприклад, лише один із операторів тютюнового ринку примудрився імпортувати на 157 тисяч пачок більше, ніж, нібито, продав раніше через систему "дьюті-фрі".

Вигодонабувачів схем на тютюновому ринку, за словами Ярослава Железняка, треба шукати, виходячи зі звітів про закупівлю сировини та сплачених податків. Наприклад, ТОВ "Ферментаційний завод "Тобако", замовивши 3674 тонни тютюнової сировини, заплатило лише 50 тис. грн. податків або 13 гривень податків з 1 тонни. ТОВ "Імперіал голд Тобако", замовивши 382 тонни сировини, зовсім нічого не заплатило до бюджету.

Але головними гравцями тіньового ринку називають нині непрацюючий "Юнайтед тобако" з Жовтих вод, яка з тонни сировини заплатила 2000 гривень податків, та Винниківську тютюнову фабрику, хоча остання й віддала до бюджету 1,3 млн грн з тонни використаної сировини.

Але за даними маркетингової компанії "Кантар Україна", 62% продукції з маркуванням duty-free виробляється саме на ТОВ "Вінниківська тютюнова фабрика".

Тютюновий ринок України під час війни: живе чи виживає - фото 2

" Коментарі " повідомляли про скандали, пов'язані з підприємством, яке не зуміло відмовитися від сумнівних операцій під час війни.

Втім, саме схему duty-free було ліквідовано з прийняттям ВР 10 серпня закону №9315 про тимчасову заборону безмитної торгівлі алкоголем та цигарками в Україні. Після його підписання президентом Володимиром Зеленським з 1 вересня документ набрав законної сили.

Втім, швидше за все, на місце duty-free прийде інший спосіб або буде відроджений якийсь старий, що дозволяє заробляти мільярди. Наприклад, ТОВ "Вінниківська тютюнова фабрика" у 2020-му році за версією податківців не доплатило до бюджету 76 млн грн.

Тоді йшлося про виробництво цигарок та їх продаж підприємствам з ознаками фіктивності, хоча насправді товар, швидше за все, був реалізований на "чорному ринку" за готівку без сплати податків та зборів до скарбниці.

Сергій Вязмікін: хто "опікується" ринок сигарет

У розробці нових схем заробітку на тютюновому ринку може брати участь і "смотрящий" за галуззю, без якого жодна галузь в Україні не може процвітати.

Такою людиною український політолог Володимир Манько у своєму блозі для "Цензор" називав Сергія Вязмікіна, екс-першого заступника начальника Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

Як стверджує експерт, тіньовий "бек-офіс" через зв'язки у податковій блокує податкові накладні для учасників тютюнового та алкогольного ринків, змушуючи їх "ділитися". Такса, начебто, становить 6 гривень з літра спирту, 3 гривні з 0,5 літра горілки та 20 доларів із коробки контрабандних сигарет.

Як писав на своїй сторінці в соцмережі Facebook екс-нардеп Ігор Мосійчук, до складу бек-офісу входить маса людей, які працюють у податковій та митниці та використовують положення для обслуговування "тіньового офісу". До його складу нібито також входить і екс-заступник начальника Нацполіції України Ігор Купранец, який під час служби Вязмікіна в Нацполіції був його прямим начальником.

Про участь Сергія Вязмікіна та Ігоря Купранця у схемах на тютюновому ринку згадував депутат Комітету ВР з питань податкової політики Мар'ян Заблоцький в інтерв'ю "Економічній правді". За його словами, обидва прізвища періодично звучать на засіданнях комітету, правда в особливі подробиці він не вдавався не захотів.

Але головними вигодонабувачами роботи "бек-офісу" Сергія Вязмікіна називали екс-нардепа від забороненої ОПЗЖ Ігоря Абрамовича та голову Комітету ВР з питань податкової політики Данила Гетьманцева, нардепа від "Слуги народу".

Ігор Абрамович та Сергій Вязмікін фігурують в опублікованому "Українською правдою" списку VIP-персон, які залишили Україну з початком війни і проживають на Лазурному узбережжі Франції, а журналістам вдалося навіть зняти їхню спільну пробіжку вулицями Монако.


Водночас Ігор Абрамович та Данило Гетьманцев також можуть перебувати у дружніх стосунках. Принаймні, коли у лютому член ОПЗЖ склав свій депутатський мандат, "слуга народу" публічно високо оцінив заслуги свого колеги з комісії та ВР.

Тютюновий ринок України під час війни: живе чи виживає - фото 3

Словом, доводиться констатувати, що гроші перемагають у будь-якій війні, тому спільну мову легко знаходять західний бізнес, ставленики ФСБ, проросійські політики та "слуги народу". Страждають лише українці та держава, недоотримуючи щонайменше 20 млрд грн податків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Артур

20 вересня 2023, 15:51

Як тільки ви читаєте: експерти стверджують - сміливо закривайте. Це наклеп та маніпуляція.

Партия 5.10

20 вересня 2023, 02:40

И что, из-за спровоцированной Украиной войны, полнейшего провала ипредательства в обороне от сиплых Зелегнид - настоящих врагов Украины, я должен бросить пить и курить ? Совсем охренели эти украинские фашисты, стрелять всю эту зеленую власть давно пора !


Новини