Головна Статті Бізнес економіка Війна не завадила: ТОП-5 бізнес-скандалів в Україні
commentss Cтатті Всі новини

Війна не завадила: ТОП-5 бізнес-скандалів в Україні

Компанії, які намагалися піаритись на війні в Україні, але щось пішло не так: Альфа-банк, Techiia, Вінниківська тютюнова фабрика, Parimatch, MacPaw

30 травня 2023, 13:09 comments3255
Поділіться публікацією:
















Уже більше року Україна успішно відбиває повномасштабну агресію з боку Росії. При цьому "в тилу" час від часу спалахують скандали в різних галузях життя суспільства. Особливо гостро сприймаються економічні скандали, оскільки саме від економіки залежить успіх на фронті. Однак, як свідчить практика, навіть військове протистояння не утримує бізнес від проведення сумнівних операцій та схем.

Війна не завадила: ТОП-5 бізнес-скандалів в Україні

Бізнес-скандали під час війни

Коментарі вирішили розібратися, які ж найгучніші бізнес-скандали стрясали Україну після 24 лютого 2022 року.

 

Альфабанк Михайла Фрідмана – відібрати не можна націоналізувати

Явним претендентом на вихід є українська "дочка" російського "Альфабанку", найбільша частка в якому (32,8%) належить російському олігарху Михайлу Фрідману.

Останній давно живе під різними санкціями. У 2022 році Фрідман навіть скаржився, що, перебуваючи у Великій Британії, не може витрачати свої гроші на повсякденні потреби.

В інформаційному просторі неодноразово з'являлися дані про спробу олігарха різними шляхами обійти санкції, то шляхом прийняття українського громадянства, то за допомогою інвестицій в економіку України в розмірі одного млрд дол. через свій банк.

Бажаючи дистанціюватися від свого "російського минулого", Альфабанк провів ребрелінг та змінив назву на Sence bank. Бажаючи наголосити на своїй патріотичній позиції, фінустанова почала продавати військові облігації українцям без жодної комісії, що дозволило банку "рекламуватися" на порталі держпослуг "Дія".

Проте у владі явно мають намір вирішити питання з банківською установою на користь її націоналізації державою. Так, ще у березні 2023 року було зареєстровано законопроект №9107, яким пропонувалося націоналізувати банки, що належать підсанційним особам. Тобто у разі його ухвалення документ дозволяв провести націоналізацію Sence bank за законною процедурою, при цьому не завдаючи шкоди банківській системі, адже банк стабільно входить до ТОП-10 банківських установ України.

Але при голосуванні у ВР другого травня із необхідних 226 "за" парламентарі дали лише 212 голосів. Це викликало незадоволення основного автора документа, голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева.

"Важко пояснити позицію колег, які прийняли сторону кількох підсанкційних осіб, а не 767 тис. українських вкладників. Мені здавалося, що у війну пріоритети потрібно розставляти інакше", — написав політик.

Тому можна припустити, що російський олігарх ще не вичерпав усіх своїх можливостей в Україні і продовжуватиме боротися за свої активи, а отже скандали з його банком продовжаться.

 

Благодійники або філія російської компанії — "Фундація Течія"

Влітку 2022-го в інформаційному просторі яскраво спалахнула нова "зірка" — одного з власників TECHIIA Олега Крота. Як заявила на своїй сторінці в Instagram. співачка, а нині волонтерка Даша Астаф'єва, бізнесмен та його партнер Юрій Лазебніков надав допомогу ЗСУ на 60 млн дол.

Але вже восени Forbes Україна знайшов безліч дивностей у діяльності TECHIIA. Тут і звіт на сайті фонду про загальну суму допомоги у 620 млн грн, що в 4 рази менше за заявлені 60 млн дол. І те, що загальний виторг TECHIIA за весь 2021 рік склав 62,2 млн дол., хоча 90% донатів на ЗСУ нібито були власними коштами бізнесменів.

Все це спричинило підвищений інтерес ЗМІ до холдингу. Дехто навіть писав, що за TECHIIA стоїть російський букмекер 1XBET. Так, співзасновник як фонду, так і холдингу TECHIIA Юрій Лазебніков до 21 березня 2020 року обіймав посаду директора ТОВ "Ме-Естейт". До нього компанією керував Сергій Ципін, який є власником ТОВ "Твоя беттингова компанія", офіційного представника російського букмекера 1XBET.

Крім того, посаду керівника юридичного департаменту холдингу TECHIIA обіймає Роман Родін, а ось директором ТОВ "Твоя беттингова компанія" (ТБК), офіційного представника російського букмекера 1XBET є Олександр Родін. Як стверджують журналісти, це рідні брати.

За версією проекту Бігус.інфо, нібито TECHIIA та російський букмекер 1XBET мали "дах" в особі підполковника СБУ, голови Управління контррозвідки об'єктів критичної інфраструктури та фінансування тероризму (управління "І") Артема Шило.




Пізніше на сайті президента України навіть з'явилася петиція, автор якої Вікторія Мелюшкова вимагала запровадити санкції проти шести компаній, пов'язаних з РФ, серед яких згадувалася і TECHIIA.

Але зрештою під удар санкцій потрапили інші компанії, а TECHIIA почав активно допомагати ЗСУ і не просто заявляти про це, а звітувати за конкретними проектами.

Проте, репутаційні збитки для компанії в будь-якому випадку виявилися величезними і запам'яталися суспільству.

 

Переміг бізнес, а не патріотизм: історія санкцій проти Parimatch

Якщо у випадку з TECHIIA постраждала репутація, але не бізнес як такий, то букмекерська компанія Parimatch за рішенням РНБО і згідно з указом президента потрапила під санкції на території України, що сильно вдарило по її діяльності. Так, було заблоковано рахунки компанії, у тому числі зі ставками гравців на 250 млн грн. Компанія навіть звернулася до президента з проханням перевірити інформацію про співпрацю з окупантом, на підставі якої було запроваджено санкції.

Хоча вже у березні 2022 року Parimatch заявив про відкликання франшизи для Росії, насправді журналісти встановили, що компанія продовжує вести діяльність на ринку країни-агресора під іншою назвою – Paribet.

Офіційний власник нового бренду Paribet — компанія ТОВ "Бетрінг", яку пов'язують із Тетяною Білоруською — дружиною засновника PariMatch Едуарда Швіндлермана. За даними російських профільних сайтів, в 2022-му році "ребрендинговий" Paribet заробив у Росії 38,8 млрд руб, що еквівалентно приблизно 550 млн дол.

Втім, Parimatch давно викликав інтерес у українських правоохоронців не лише через співпрацю з агресором. Наприклад, раніше компанія привертала до себе увагу у зв'язку з мінімізацією податків на суму сотні мільйонів доларів.

А в Індії місцеві податкові служби підозрюють компанію у виведенні з країни та несплаті податків на суму в мільярди доларів через свій офіс у місті Мумбаї.


Тютюновий контрафакт: Григорій Козловський та Винниківська тютюнова фабрика

До війни з росією для багатьох у Європі Україна асоціювалася з дешевими контрабандними цигарками, які гнали на захід мільйонами пачок. І біля витоків цієї контрабанди за даними маркетингової компанії "Кантар Україна", нібито стоїть Винниківська тютюнова фабрика у Львівській області, яка виробляє 62% цигарок, що продаються за схемою duty-free.


За даними голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань діяльності спецслужб у сфері економіки Ярослава Железняка, схема duty-free активно використовується на тіньовому тютюновому ринку.

Так, за схемою "реекспорту", тобто зворотного ввезення в Україну нібито експортованих раніше сигарет duty-free, лише за одним із операторів було ввезено на 157 тисяч пачок більше, ніж вивезено раніше. Та й загалом кількість вироблених сигарет duty-free і проданих теж відрізняється на сотні тисяч, якщо не мільйони, пачок.

Володіють же Винниківською тютюновою фабрикою на рівних паях по 50% Григорій Козловський та інший львівський бізнесмен Олександр Свищев, причому їхні частки записані через різні фірми.

Про те, що не все гладко в роботі підприємства, свідчить і його звітність. Так, за даними сервісу OpenDataBot, за 2020 рік Винниківська тютюнова фабрика отримала дохід у 1 млрд 232 млн грн, проте за підсумками року спрацювала зі збитком у 41 млн грн.

Але незважаючи на те, що дітище Григорія Козловського прямо називають головним виробником тютюнового контрафакту ще з легкої руки екс-глави Закарпаття Геннадія Москаля з 2017 року, особливих проблем він поки що не має.

Так, як повідомляє той же Ярослав Железняк, правоохоронці розслідують виробництво нелегальних цигарок на фабриці та чекають на результати експертизи.

Втім, далеко не факт, що це якось позначиться на діяльності фабрики і самому Козловському, адже він знайомий як із заступником голови ВП України Андрієм Смирновим, так і з російським злодієм у законі Віктором Панюшкіним, він же Пан. Та й колишній заступник генпрокурора Олексій Симоненко, швидше за все, не просто так їздив у відпустку на "Мерседесі" Григорія Козловського у супроводі охоронця останнього.  




Чиновникам було соромно за наїзд на IT-бізнес: історія компанії MacPaw

Найкраще поки що закінчився скандал із наїздом правоохоронців на компанію MacPaw, чий засновник Олександр Косован повідомив, що обшуки за участю "маски-шоу" пройшли не лише в офісі, а й у нього вдома.

Ряд IT-бізнесменів висловили свою солідарність із Андрієм Косованом, наголосивши, що саме MacPaw є резидентом Дія.City.

Ще далі пішов віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, який заявив, що "йому соромно" за дії правоохоронців та "не можна зупиняти роботу компанії через суперечку щодо ділянки землі". Також Федоров заявив про необхідність внесення змін до законодавства для захисту бізнесу від таких дій силовиків.

Щоправда, незабаром з'ясувалося, що візит силовиків був усе ж таки обґрунтований кримінальним провадженням за № 62021100020000399 за статтею 364 КК України "Зловживання службовим становищем".

Ще у 2013-му році держчиновники створили схему щодо виведення земель із лісового фонду ДП "Переяслав-Хмельницький лісгосп", що знаходяться на березі Канівського водосховища. Пізніше кілька таких ділянок загальною площею близько 3 га опинилися в оренді або власності ТОВ "Макпау проперті менеджмент". Останнє за даними сервісу YouControl, на 99,9% належить кіпрській компанії MACPAW WAY LTD і на 0,1% Олександру Косовану, який є кінцевим власником фірми.

Як повідомляв активіст Віталій Селик, йдеться про побудовані на придбаній компанією землі бази відпочинку з басейном та причалом для яхт. Комплекс було збудовано на прибережній смузі Канівського водосховища на відстані менше 100 метрів до води, що є порушенням.


Були до компанії питання й у 2021-му році, пов'язані з намиванням піску, вирубуванням сосен без залишення пнів на території, яка якимось чином посередині лісу перестала бути лісом, а стала землею сільськогосподарського призначення.

Але загалом для компанії тоді все закінчилося добре. Навіть голова фракції "СН" Давид Арахамія заступився за фірму.


Як показує наш ТОП-5, далеко не завжди бізнес в умовах війни виявляє патріотизм, а швидше намагається прикрити їм свої не "темні" справи, які тягнуться роками. Український бізнес продовжує вести справи з росією, ухилятися від податків, купувати через різні схеми державне майно та багато чого іншого.

Часом ці факти стають надбанням громадськості. І тоді відбуваються скандали, в яких, щоправда, винні далеко не завжди караються, а отже, сумнівні операції бізнесу продовжуватимуться й надалі, незважаючи на війну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Сергій

31 травня 2023, 17:41

Скромно замовчують факт, що 300 000 підприємств до цього часу сплачують данину за програму "1С підприємство" власником якої є росіяни, які схвалюють агресію. Мало того, 24 лютого 2022р. одночасно з воєнним нападом на Україну, власники "1С" напали на всі приватні підприємства в Україні анулювавши електронні ліцензії і ключі доступу до програм, придбаних українськими підприємствами. Цю данину для рашистів , як не здавалось би цинічним "вибивають" українські чиновники з правоохоронних структур: слідчі, експерти, прокурори, судді. Створює і очолює такі організовані групи двічі судимий за корупцію і вимагання рецидивіст Завербний Андрій Володимирович. Попри те, що діяння цієї особи опубліковано відкрито в усіх державних реєстрах злочинців, чиновники з місячними зарплатами понад 1 000 000 грн, йдуть ще за пару гривень і до нього. А дехто - чисто з ідейних міркувань. Формально структура називається ТЗОВ "Міжнародна правова група". Щомісяця тільки офіційно через р/р платять рашистам 1 000 000$.


Новини