Головна Новини Бізнес Будівництво Реконструкція музею на Хортиці за 70 млн грн: що відомо про тендер та підрядника
commentss НОВИНИ Всі новини

Реконструкція музею на Хортиці за 70 млн грн: що відомо про тендер та підрядника

Мільйонний контракт на реконструкцію об’єктів культури отримав підрядник, який фігурує у кримінальних провадженнях щодо незаконного будівництва у Києві

28 травня 2021, 20:32 comments1346
Поділіться публікацією:

У тендері на реконструкцію будівлі Музею історії Запорізького козацтва, розташованого на острові Хортиця у Запоріжжі перемогла київська компанія ТОВ "Геос-УКБ" зі статутним капіталом у 20 тис. грн. Про це свідчать дані системи державних закупівель Prozorro. У подробицях тендера розбиралися "Коментарі".

Реконструкція музею на Хортиці за 70 млн грн: що відомо про тендер та підрядника

Презентація проєкту реставрації музею на острові Хортиця. Фото: Запорізська ОДА

Інформація про оголошення тендеру була оприлюднена 5 квітня 2021 року. За контракт на реконструкцію будівлі Музею історії Запорізького козацтва змагались три учасники — ТОВ "Інтерпромстрой" (м. Запоріжжя), ТОВ НВФ "Вогнетривавтоматикасервіс" (м. Запоріжжя) та ТОВ "Геос-УКБ" (м. Київ). Перші дві компанії зареєструвалися на участь у тендері 22 та 23 квітня, треття — 14 травня, в останній день подання тендерної пропозиції.

Подробиці тендеру та про компанію-переможця

Аукціон був проведений 17 травня, а 21 травня ТОВ "Геос-УКБ" оголошено переможцем за ціною — майже 69 млн 290 тис. грн. Інші два учасники від зазначеної вартості у 70 млн грн не відступали. Роботи мають бути виконані до 16 серпня 2021 року.

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновником ТОВ "Геос-УКБ" із внеском у статутний капітал в розмірі 19,8 тис. грн є Сергій Уманець. Ще один засновник підприємства зі внеском у 200 грн — Богдан Окольничий. Фірма зареєстрована у Солом’янському районі Києва за адресою: вул. Петрозаводська, буд. 2 "А". Цікаво, що статутний капітал іншого учасника тендера ТОВ "Інтерпромстрой" складає 10 млн грн.

Підрядник-переможець та пов’язані з ним особи

Основний вид діяльності ТОВ "Геос-УКБ" — будівництво житлових і нежитлових будівель. Серед додаткових — монтаж водопровідних мереж, систем, опалення та кондиціонування, електромонтажні роботи, консультування з комерційних питань та організація будівництва будівель.

Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, ТОВ "Геос-УКБ" фігурує у понад сотні судових справ у господарських, адміністративних та кримінальних провадженнях. Деякі тяжби тривають роками. Зокрема, з 2019 року у Києві триває розгляд кримінального провадження щодо будівництва житлового будинку без належних дозвільних документів. Замовником будівництва об`єкта архітектури виступає ТОВ "Юнікарго Україна", підрядник — ТОВ "Геос-УКБ".

"Будівництво організовано всупереч генеральному плану м. Києва та вимогам земельного законодавства, а у факті видачі Департаментом містобудування та архітектури КМДА містобудівних умов та обмежень ТОВ "Юнікарго Україна" вбачаються ознаки зловживання владою та службовим становищем службовими особами", — йдеться у судовій ухвалі щодо продовження строку досудового розслідування.

ТОВ "Юнікарго Україна" було засноване у 2003 році двома власниками по 50% акцій в кожного зі статутним капіталом у 800 тис. грн. Один з засновників — чинний народний депутат України Андрій Герус, проте у деклараціях політика останні роки підприємство не фігурує.

З судовою тяганиною щодо будівництва у Києві ЖК на вул. Казимира Малевича, 44, 46, де фігурує ТОВ "Юнікарго Україна", пов’язана ще одна фірма — "Геос Девелопмент". Згідно з відкритими даними, засновники цього підприємства — В'ячеслав Ферук та Михайло Голиця. ЗМІ також пов’язують цю будівельну компанію з колишнім депутатом Київської міської ради Миколою Негричем.

Що саме будуть реконструювати на острові Хортиця

Проєкт реставрації та відкриття Музею історії Запорозького козацтва та оновлення Кургану єдності України було презентовано у квітні. Він передбачає реконструкцію будівлі, благоустрій, будівництво оглядового майданчика та доріжок, озеленення та оновлення Кургану. На музейній площі має з’явитися громадський простір.

28 травня міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що кошти у розмірі 77,3 млн грн для фінансування робіт на об’єктах Національного заповідника "Хортиця" виділено. Гроші витратять на реконструкцію будівлі Музею історії Запорізького козацтва та будівництва майдану "Козацьке Коло" в рамках президентського проєкту "Велика реставрація".

Нагадаємо, "Укрпошта" вирішила побудувати автоматизований сортувальний центр за 50 млн дол., а Міністерство охорони здоров'я почало турбуватися про представників ЛГБТ-спільноти та витратить на дослідження 10 млн грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини