Головна Новини Бізнес Агро Ціни на картоплю в Україні: чому дешевшає
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на картоплю в Україні: чому дешевшає

Україна перетворилася на одного з найбільших у світі імпортерів картоплі, хоч і офіційно наша країна входить до трійки найбільших у світі виробників картоплі, поступаючись лише Китаю і Індії

9 квітня 2021, 08:30
Поділіться публікацією:

На українських ринках відзначається зниження вартості картоплі. Що і чому відбувається з цінами на картоплю в Україні (в порівнянні з минулим роком) і у світі (як з внутрішнім врожаєм, так і з імпортованим)? Звідки й чому країна імпортує овоч? Що змінилося за рік у цьому сенсі? На ці питання порталу "Коментарі" відповів економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак:

Ціни на картоплю в Україні: чому дешевшає

Ціни на картоплю в Україні: чому овоч дешевшає - фото з відкритих джерел

"Такого поняття, як "світові ціни на картоплю" не існує, тому що це не зерно і нею дуже мало торгують в міжнародних масштабах. Для прикладу — вся світова торгівля картоплею — це 3 млн тонн, а кукурудзи, тільки США продає на експорт 50 млн тонн.

Крім того, кукурудза — вона всюди кукурудза, а картоплі в кожній країні близько 10 основних видів і купа сортів, і ціни на них можуть відрізнятися навіть в 10 разів в один і той же час в одній і тій же країні.

Що стосується цін на картоплю в Україні, то на сьогодні вони знижуються. Основна причина — високі запаси внаслідок зростання виробництва в минулому сезоні, а також тиск з боку імпорту картоплі з ЄС. Наразі картопля в Україні дешевше, ніж торік, в середньому на 15-20%, в залежності від сорту й регіону.

Імпорт присутній через те, що наші виробники багато років орієнтувалися на виробництво обсягу, не думаючи про якість.

Річ у тому, що Україна залишається єдиною країною Європи, де супермаркети продовжують продавати брудну картоплю. І я маю на увазі не тільки бруд, але і його нерівну форму, пошкодження (і механічні, і внаслідок поширення шкідників і хвороб). Вітчизняний виробник вважає за краще посадити зайвих 100 га картоплі, ніж інвестувати кошти в його доробку, сортування тощо. Так, для цього потрібно повністю змінити технологію вирощування: інвестувати в більш дорогу техніку, змінити сорти, провести краплинне зрошення. Так, це незручно і дорого. Але зараз і споживачі, і виробники зазнають колосальних збитків. За цим посиланням можна докладніше дізнатися — чому.

Як наслідок ми перетворилися на одного з найбільших у світі імпортерів картоплі, хоч і офіційно входимо до трійки найбільших у світі виробників картоплі, поступаючись лише Китаю і Індії.

Цього року імпорт йде з Євросоюзу, а не з Білорусі та РФ, тому що в ЄС теж велика проблема з картоплею. Там основна його частина споживається у вигляді картоплі-фрі, причому через заклади громадського харчування (ХоРеКа). Однак у зв'язку пандемією такі заклади, переважно, не працюють. Відповідно, великі запаси картоплі є, але заводи з її перероби стоять. Тому її змушені продавати за будь-яку ціну, інакше доведеться утилізувати, а це теж витрати. Звісно, що вона їде зараз по всьому світу.

Про новий врожай гадати не стану, тому що для цього професійні дослідження проводить АПК Інформ: овочі та фрукти, а вони його ще не опублікували. До того ж картоплю висаджувати підприємства почнуть лише десь за місяць".

Раніше портал "Коментарі" писав, на які продукти найбільше зросли ціни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини