Головна Новини Бізнес Агро Інвестиції у земельну галузь: ефективність нового закону
commentss НОВИНИ Всі новини

Інвестиції у земельну галузь: ефективність нового закону

Закон ніяк не зашкодить балансу попиту і пропозиції на новому ринку землі, який спочатку відкриється тільки для фізосіб

4 березня 2021, 13:30
Поділіться публікацією:

У лютому президент України Володимир Зеленський підписав закон про "Інвестиційних нянь". Даним законом передбачається надання підтримки з боку держави українським і іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від 20 мільйонів євро. Зокрема надання переважного права землекористування земельними ділянками державної або комунальної власності для реалізації інвестиційних проектів.

Інвестиції у земельну галузь: ефективність нового закону

Інвестиції у земельну галузь: ефективність нового закону - фото з відкритих джерел

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов впевнений, що закон про "Інвестиційних нянь", спочатку буде ефективно працювати тільки спільно з програмою "Великої приватизації". За його словами, під час карантину рішенням Верховної Ради приватизація великих об'єктів вартістю понад 250 млн грн (Велика Приватизація) була припинена. Але 4 лютого Рада попередньо відновила роботу програми, що торкнеться прийнятого закону №3760 (про держ. Підтримку інвестиційних проектів). Він передбачає надання інвестору контактної особи для полегшення отримання державних пільг.

На думку Адріана Пантюхова, поки що позначених державних пільг в розмірі 30% від вартості проекту в податкові пільги або надання ділянки досить, щоб підвищити привабливість України в середньостроковій перспективі.

"У законі немає нічого, що могло б поставити під ризик захищеність земельних ділянок населення, — зазначає експерт. — Крім того, позитивний ефект від закону, буде вимірюватися сотнями робочих місць. По-перше, це забезпечить новим інвесторам гарантовану ділянку землі під проект, за вартістю, яка відповідає нормативним оцінкам. По-друге, зникне ризик того, що власник землі відмовиться продовжувати контракт довгострокової оренди, і, крім того, інвестори придбати ділянку, який для них "орендували" після закінчення терміну оренди".

Фахівець відзначає, що новий закон ніяк не зашкодить балансу попиту і пропозиції на новому ринку землі, який спочатку відкриється тільки для фізосіб. В результаті, інвестори почнуть заходити в Україну, адже таким способом — надання "переважного" права на покупку ділянки після закінчення дії договору, де-факто обходиться обмеження на продаж землі юридичними особами в перші кілька років існування ринку землі

Раніше "Коментарі" розповідали, скільки коштує оренда паю в Україні.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Алина

4 березня 2021, 16:16

В зелёную энергетику уже проинвестировали https://kosatka.media/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/budushchee-zelenoy-energetiki-v-ukraine-okazalos-pod-ugrozoy-investory-nefco


Новини