Головна Новини Бізнес Агро Названа ціна оренди землі в різних областях України
commentss НОВИНИ Всі новини

Названа ціна оренди землі в різних областях України

Середня орендна плата за земельні паї в Україні склала 102 євро / га

7 червня 2021, 08:50
Поділіться публікацією:

Доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаківська розповіла для видання "Коментарі" про особливості оренди землі в Україні і про її вартість в різних регіонах.

Названа ціна оренди землі в різних областях України

Названа ціна оренди землі в різних областях України - фото з відкритих джерел

За словами експерта, в 2020 році фактично виплачена середня орендна плата за земельні паї в Україні, за даними моніторингових оцінок, склала 102 євро / га (3233 грн / га). Приблизно такою ж є і орендна плата за землі державної власності, становить 3400 грн / га. Однак вона мало відрізняється за регіонами України і це цілком природно, адже є регіони з хорошими грунтами і сприятливими погодними умовами, що дозволяє отримувати стабільні високі врожаї, а є і навпаки.

У таких областях як Черкаська, орендна плата зараз коливається від 140 до 200 євро / га (4500-6000 грн / га), Київська — від 75 до 190 євро / га (2400-6000 грн / га), Вінницька — від 70 до 219 євро / га (2250-7000 грн / га) і т.д. Низькою вона є в Луганській, Донецькій і Житомирській областях, де середня її вартість становить 53 євро / га (1700 грн / га).

Ходаківська також розповіла, чи вплине земельна реформа, запуск якої планується 1 липня, на вартість оренди земельних ділянок в країні:

"Що стосується безпосередньо можливого впливу ринку земель на рівень орендної плати, то звичайно такий вплив може бути. Вже сьогодні ми бачимо тенденції до підвищення розміру орендної плати, особливо під час укладання довгострокових договорів оренди. Орендар змушений шукати шляхи, щоб зацікавлювати орендодавця до продовження договорів оренди . Саме одним з таких способів і є розмір орендної плати. Але тут потрібно розуміти, що земля сама по собі не приносить грошей. Це не друкарський верстат. Щоб отримати дохід із земельної ділянки, потрібно дуже багато на ній працювати. А відповідно, орендна плата , — це не дармові гроші, а гроші зароблені важкою працею", — сказала фахівець.

Раніше портал "Коментарі" писав, що в уряді розповіли, що буде з цінами на землю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини