Головна Новини Бізнес Агро Виробник озвучив невтішний прогноз цін на соняшникову олію в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Виробник озвучив невтішний прогноз цін на соняшникову олію в Україні

Ситуація на ринку ускладнюється тиском на собівартість виробничих складників

12 листопада 2021, 18:00 comments1561
Поділіться публікацією:

Внаслідок зростання цін на енергоносії найближчим часом у країні можна буде зустріти соняшникову рафіновану олію вартістю понад 100 гривень за літр. Таким прогнозом з UBR поділився член "Української Ради бізнесу" та власник компанії "ГрадОлія" Станіслав Таршин.

Виробник озвучив невтішний прогноз цін на соняшникову олію в Україні

Виробник озвучив невтішний прогноз цін на соняшникову олію в Україні - фото з відкритих джерел

За словами експерта, восени 2021 року ціна на природний газ для підприємств підскочила практично у 2,5 раза. Хоча б у результаті цього фактора собівартість виробництва для олійно-жирових підприємств збільшиться на 5-10%.

Крім того, ситуація на ринку ускладнюється тиском на собівартість інших виробничих складових. Йдеться про гексановий розчинник, а також електроенергію, які зросли в ціні практично на 25%.

За словами Таршина, також спостерігається зростання цін на транспортні витрати, матеріали для фасування та запасні частини.

Експерт додав, що всі ці фактори призводять до того, що підприємства змушені збільшувати вартість кінцевого продукту. Внаслідок зростання цін на соняшникову олію українські виробники можуть втратити частку світового ринку та знизити виробничі обсяги.

"Однак стратегічно від подорожчання можуть виграти ті підприємства, які зменшать залежність від природного газу за рахунок модернізації виробництва", — підсумував фахівець.

Нагадаємо, останні два тижні в Україні ознаменувалися подорожчанням деяких харчів від 9 до 14%. Такі показники – початок сезонного збільшення вартості, зокрема на овочі.

Також за останні п'ять місяців ціна на молоко в Україні збільшилась на 16%. Зазначається, що такий рівень вартості на молоко-сировину істотно вищий за середній показник країн Євросоюзу, про що свідчать дані Інституту аграрної економіки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини