Головна Новини Бізнес Агро Згідно інфляції: скільки коштуватиме гречка в Україні — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Згідно інфляції: скільки коштуватиме гречка в Україні — експерт

За перші п’ять місяців 2021 року гречка для українців здорожчала на майже 10%

8 червня 2021, 15:40
Поділіться публікацією:

Гречка є однією з найпопулярніших круп у нашій країні. Саме тому цінові стрибки на цей продукт часто викликають масове обурення.

Згідно інфляції: скільки коштуватиме гречка в Україні — експерт

Ціна на гречку в Україні залишиться стабільною до кінця літа. Фото з відкритих джерел

"Коментарі" вирішили дізнатися в експертів, як і чому у 2021 році змінювалася ціна на гречку та чого чекати в найближчому майбутньому.

За словами аналітика асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлани Литвини, за перші п’ять місяців цього року середня вартість гречаної крупи у вітчизняних супермаркетах зросла на 8%. На початку червня ця крупа коштує близько 43,30 грн/кг.

На думку спеціалістки, наведені темпи зростання цін на гречку загалом відповідають поточному рівню інфляції і ніяких значних стрибків ціни не спостерігалося.

"Якщо аналізувати структуру постачання гречки в Україні за минулий рік, то власне виробництво забезпечує близько 75% потреби. Решта 25% — це імпортні поставки, половина з яких належить Російській Федерації", — говорить Світлана Литвин.

Експертка нагадує, що нещодавно уряд заборонив експорт російської гречки до вересня 2021 року. При цьому, на її переконання, такий крок не викликав жодних суттєвих цінових коливань на внутрішньому українському ринку.

Світлана Литвин пояснює, що це пов’язано із вдало обраним часом, адже заборона припала на літній період. У цей час ажіотаж стосовно круп серед українців традиційно зменшується завдяки значній кількості овочів, які починають активно входити до раціону.

Тому експертка прогнозує, що до кінця літа ціна на гречку буде залишатися відносно стабільною.

"Подальша ситуація щодо ціни на гречку буде залежати від двох факторів: обсягу надходження гречки нового урожаю та зняття/продовження заборони експорту Російською Федерацією. Залежно від сукупної пропозиції на ринку і будуть формуватися подальші цінові тенденції", — резюмує Світлана Литвин.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні зовсім скоро можуть змінитися ціни на цукор. Чого варто чекати споживачам, читайте в нашому матеріалі.

Також ви можете дізнатися, з якими цінами на овочі та фрукти Україна розпочала червень. Деталі — в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини