Головна Новини Бізнес фінанси В Україні зміняться ціни на цукор: експерт розповів, чого чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні зміняться ціни на цукор: експерт розповів, чого чекати

У червні цукор здешевів на 60 копійок порівняно із травневими показниками

4 червня 2021, 18:59 comments3156
Поділіться публікацією:

Український покупець вже звик до постійних змін у вартості продукції. Втім, є деякі групи товарів, за вартістю яких ми слідкуємо уважніше, ніж за іншими. До прикладу, цукор. Як розповів генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Роман Сластьон, найближчим часом подорожчання цукрового піску українцям очікувати не варто.

В Україні зміняться ціни на цукор: експерт розповів, чого чекати

Цукор у червні 2021 року дорожчати не повинен. Фото із відкритих джерел

"У зв'язку з минулорічними погодними умовами, які суттєво вплинули на врожайність, відбулось зниження виробництва цукру у 2020 році до 1,1 млн тонн, через що також виникав певний дефіцит на початку цього року, — говорить експерт. — Проте цей дефіцит вдалося перекрити за рахунок раніше визначених та узгоджених з галуззю інструментів".

Як пояснює Роман Сластьон, для цього на початку 2021 року до країни було ввезено 40 тисяч тонн безмитного білого цукру із ЄС в рамках угоди про асоціацію Україна-ЄС. Також був використаний механізм імпорту за відповідними ліцензіями цукру-сирцю в межах встановленої квоти до 260 тисяч тонн. Як результат, Україна імпортувала 60 тисяч тонн цукру-сирцю за травень 2021 року, який надійшов з Бразилії — основного виробника та постачальника цукру з тростини на глобальному ринку.

"Надходження перших партій цукру-сирцю вже позитивно відобразилося на внутрішньому ринку, адже зняло всі питання по можливому дефіциту цукру і завантаженості переробних заводів. Також це стабілізувало ціни, — пояснює Сластьон. — Станом на 1 червня ціни на цукор в роздрібі в середньому становлять 24,9 грн, проти 25,5 грн на початку травня".

Додатково до кінця червня має бути поставлена партія в 27 тисяч тонн цукру-сирцю. На думку експерта, це дозволить повністю забезпечити внутрішню потребу України в цукрі до нового урожаю та продовжить знижувати ціни.

"Важливим моментом наразі є зростання посівних площ цукрових буряків у 2021 році на 25,3 тис. га (до 227,1 тис га) у порівнянні до 2020 року. Також, враховуючи поточні сприятливі погодні умови, можна очікувати на достатній врожай цьогоріч, що дозволяє очікувати певного зниження цін на вересень з початком сезону цукроваріння", — резюмує спеціаліст.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, з якими цінами на овочі та фрукти Україна розпочала червень. Деталі — в нашій публікації.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, скільки українцям доведеться заплатити за курятину та яйця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини