Головна Новини Бізнес бюджет Як 20 "мінімалок": чому в НАБУ і НАЗК такі великі зарплати і чи виправдані вони
commentss НОВИНИ Всі новини

Як 20 "мінімалок": чому в НАБУ і НАЗК такі великі зарплати і чи виправдані вони

Чому співробітники антикорупційних відомств заробляють в десятки разів більше, ніж середньостатистичні українці, і чи виправдані такі зарплати

14 січня 2021, 14:49 comments1781
Поділіться публікацією:

Напевно багато хто чув про величезні зарплати співробітників головних антикорупційних відомств України — НАБУ і НАЗК. Поки українці мріють про підвищення зарплат, співробітники відомств по боротьбі з корупцією заробляють десятки, а то і сотні тисяч гривень. Наприклад, керівник Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новиков в листопаді отримав оклад в розмірі понад 300 тисяч гривень, а директору Національного антикорупційного бюро України Артему Ситнику заплатили 173 тисячі. "Коментарі" спробували розібратися, чому у держслужбовців НАБУ і НАЗК такі високі зарплати, і чи виправдовує їх діяльність витрати на утримання відомств з боку держави.

Як 20 "мінімалок": чому в НАБУ і НАЗК такі великі зарплати і чи виправдані вони

Колаж: Д. Романюк/Comments.uа

Згідно з бюджетом України на 2021 рік, держава збільшила обсяги фінансування органів антикорупційної інфраструктури — НАБУ — на 15,3%, а НАЗК додали понад 400 мільйонів гривень. Так, в цьому році бюджет кожного з двох відомств складе більше ніж 1 мільярд гривень, з урахуванням, що число співробітників Бюро — 700 осіб, Агенства — трохи понад 300. Для порівняння, на розвиток пасажирського транспорту в містах України планують витратити 600 мільйонів гривень.

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко поділився з "Коментарями" думкою про те, чому співробітники антикорупційних відомств отримують настільки високу зарплату, вказавши, що створення цих органів було однією з вимог Міжнародного Валютного Фонду:

"Створення і запуск Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції — було однією з вимог МВФ і Європейської комісії для лібералізації візового режиму з Євросоюзом. Під час створення передбачалося, що ці структури будуть максимально відірвані від чиновників, максимально непідконтрольні президенту України й уряду, і свою чергу ефективно боротимуться з корупцією, отримуючи завідомо високу зарплату. Спочатку логіка передбачалася така — для того, щоб ці люди ефективно працювали, у них повинна бути велика зарплата, щоб їх складно було підкупити", — говорить експерт.

За словами економіста, в питанні створення антикорупційних відомств, Україна наслідувала приклад Сполучених Штатів Америки і Європейських країн, проте ефективність роботи українських антикорупціонерів дуже слабка:

"Попри те, що у нас зробили (заснували НАБУ і НАЗК — ред.), як в США і Євросоюзі, де дійсно ці структури реально борються з корупцією, то у нас, на жаль, хоч і мають високу зарплату — реально не борються", — зазначив Олександр Охріменко.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, середня зарплата в Україні скоротилася: скільки тепер заробляють в різних регіонах.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини