Головна Новини Бізнес економіка Боротьба за «Нафтогаз»: кому не до вподоби Вітренко і чим закінчиться конфлікт
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба за «Нафтогаз»: кому не до вподоби Вітренко і чим закінчиться конфлікт

Експерти спробували пояснити, чому навколо «Нафтогаз України» зараз розгорнулася масштабна боротьба

2 липня 2021, 12:16 comments1018
Поділіться публікацією:

Представники Нацагенства з питань запобігання корупції виступають проти продовження контракту голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка. Документ з викладенням своєї позиції члени НАЗК направили до Наглядової ради "Нафтогазу". "Коментарі" попросили експертів пояснити, чому навколо цієї компанії зараз розгорнулася така боротьба і до чого вона може призвести.

Боротьба за «Нафтогаз»: кому не до вподоби Вітренко і чим закінчиться конфлікт

Юрія Вітренка вимагають звільнити із "Нафтогазу". Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Ми самі підштовхуємо "Нафтогаз" до хаосу"

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський зізнався, що йому не подобається те, як було змінено Коболєва на Вітренка. Але це не привід вносити хаос у роботу "Нафтогазу", впевнений він.

"Те, як відбулася зміна керівництва в НАК, погано виглядає і погано пахне. Але раз це трапилося, потрібно виходити з того, що є на цей момент, — зазначає Леонід Уніговський. — З огляду на триваючу конфліктну ситуацію, ми самі підштовхуємо "Нафтогаз" до хаосу. Там співробітники вже розділилися на два ворогуючі табори. Йде війна з наглядовою радою. А вже через три місяці — новий опалювальний сезон. І він буде дуже непростим".

Експерт нагадує, що влітку ціни на газ не опустилися, а навпаки — підвищуються. До того ж в сховищах у нас — недостатньо запасів цього виду палива.

"Я вже не кажу про проблеми, які нам несуть недобудований "Північний потік-2" і працюючий  "Турецький потік" (між Сербією і Угорщиною). Нам у жодному разі не можна допустити хаосу в "Нафтогазі", що є центральною компанією та значною мірою забезпечує енергетичну безпеку країни", — підкреслює Леонід Уніговський.

Фахівець вважає, що всі сторони в "Нафтогазі" і НАЗК повинні це зрозуміти і призупинити деструктивні дії — хоча б до березня-квітня наступного року.

"Цей конфлікт висвітлив ряд глобальних проблем. У тому числі — роль і місце наглядових рад у держкомпаніях. Знаю, що є кілька відповідних законопроєктів у ВР. Треба впорядкувати ставлення акціонерів і наглядових рад у ДП. Слід збільшити відповідальність наглядових рад за результати роботи компаній, їх пряму відповідальність перед акціонером", — говорить Леонід Уніговський.

На думку експерта, якщо сторонам зараз вдасться домовитися, не приймати ніяких кадрових рішень до березня-квітня і дати можливість Вітренку працювати, то до весни-2022 ми підійдемо із напрацьованими законодавчими пропозиціями і зможемо законним чином вийти з цієї ситуації.

"Як показує практика, боротьба за крісло і посаду закінчується дуже сумно для самої галузі"

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський зазначає, що ситуація цілком очікувана.

"Наївно було думати, що такий "напівсиловий" варіант зміни керівництва "Нафтогазу" в обхід Наглядової ради залишиться без наслідків. Боротьба за крісло голови правління — це боротьба за останній серйозний державний актив, який є ключовим: як з точки зору забезпечення безпеки української держави і її громадян, так і з точки зору суттєвих фінансових потоків, які акумулює і розподіляє ця структура. Як показує практика, боротьба за крісло і посаду закінчується дуже сумно для самої галузі", — акцентує Валентин Землянський.

Експерт підкреслює, що перед Україною сьогодні стоїть маса викликів: редизайн та модернізація ГТС в нових реаліях європейського енергетичного ринку, необхідність збільшення власного видобутку газу, зниження питомої частки енергоносіїв у виробництві тепла і використанні газу при індивідуальному опаленні, рішення боргової проблеми теплокомуненерго, облгазів та Оператора ринку.

"Замість цього ми спостерігаємо виключно боротьбу за владу, яка супроводжується гучними політичними гаслами, котрі не мають нічого спільного з реальною ситуацією в газовому секторі", — резюмує Валентин Землянський.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому, на думку експерта, "Нафтогазу" доводиться підвищувати тарифи на блакитне паливо. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі можна дізнатися, чому в Наглядовій раді можуть хотіти відсторонення Юрія Вітренка з його посади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини