Головна Новини Бізнес тарифи Експерт розповів, чому "Нафтогаз" підвищує ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповів, чому "Нафтогаз" підвищує ціни

За словами фахівця, є проблеми в самій реформі газового ринку в Україні

30 червня 2021, 08:40
Поділіться публікацією:

"Нафтогаз" встановив місячну ціну на газ для побутових споживачів в липні на рівні 13,50 грн за куб. При цьому фіксована річна ціна дорівнює 7,96 грн за кубометр. Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич розповів виданню "Коментарі", що зростання ціни газу є прямим наслідком волатильності (мінливості) даного ринку.

Експерт розповів, чому "Нафтогаз" підвищує ціни

Експерт розповів, чому "Нафтогаз" підвищує ціни на газ - фото з відкритих джерел

"Якщо минулого року приблизно в ці ж дати ціни були на рекордно низьких значеннях з 2009 року, то зараз вони знаходяться на локальних максимумах і перевищують 300, а то і 350 доларів за тисячу кубометрів. Це ринкова властивість, з якою ніхто нічого зробити не зможе. Як і передбачити рух цін, на які впливає безліч факторів, — пояснює експерт. — Таким чином, будь-які трейдери, включаючи "Нафтогаз", виставляють ціну в межах 13 грн за куб без доставки, і діють абсолютно відповідно до ринкової кон'юнктури. Дорікнути їм немає за що".

Інша справа, підкреслює Дмитро Марунич, що є проблеми в самій реформі газового ринку в Україні. Він зазначає, що безконтрольність ситуації призводить до того, що ми можемо мати ціни й вищі. Не виключено, що восени на тлі підвищення попиту на газ на європейських біржах, його ціна ще зросте, прогнозує експерт. Поки споживача побутового частково страхує так званий "річний тариф". Однак що буде далі — невідомо. За деякими даними, в "Нафтогазі" мають намір його якось скоригувати.

На думку Дмитро Марунича, це може привести до того, що споживачі будуть змушені платити більше. Хто не зможе — влізуть в борги.

"Борги виростуть, знадобиться більше субсидій. Це призведе до розбалансування держбюджету, — підкреслює експерт. — До того ж у нас є гігантські борги між учасниками ринку газу — понад 100 млрд грн. Це питання потребує регулювання", — резюмував експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, що народний депутат Юлія Тимошенко прокоментувала підвищення тарифів на газ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

30 червня 2021, 20:32

По тому что тупое чмо зеленский ВОР! и в доле! Только по этому!


Новини