Головна Новини Бізнес економіка Економічний фронт України під час війни: що вже зроблено та які є проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний фронт України під час війни: що вже зроблено та які є проблеми

Експерти розповіли, як уряд може допомогти бізнесу та з чим стикаються підприємці під час війни

23 червня 2022, 13:20
Поділіться публікацією:

Пройшло майже чотири місяці відкритої війни Росії проти України. Видання "Коментарі" звернулося до експертів із проханням розповісти, як Україна тримає економічний фронт, які важливі рішення вже ухвалено, які ще треба ухвалити.

Економічний фронт України під час війни: що вже зроблено та які є проблеми

Фото ілюстративне / Pixabay

Завдання уряду – навчити економіку працювати за умов війни

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло наголошує на наступних моментах.

1. У найважчий період збережено банківську систему. І зараз гривня стабільна, банки працюють надійно.

2. Забезпечено посівну кампанію. Зокрема – за рахунок підтримки агрокредитами.

3. Організовано релокацію підприємств (перебазування у відносно спокійні регіони з тих, що охоплені бойовими діями або тимчасово окуповані).

4. Перебудований під потреби війни бюджет.

5. Відновлюється робота податкової служби.

6. Розширено систему кредитів 5-7-9.

7. Нехай методом проб та помилок, але налагоджено постачання палива в умовах зупинки імпорту з Білорусі та РФ та руйнування НПЗ.

8. Перебудовується транспортна логістика імпорту та експорту в умовах зупинки морських перевезень.

"Все це – реакція щодо розбудови економіки з урахуванням військових ризиків. Нині завдання – навчити економіку працювати за умов війни. Консолідувати можливості заповнення бюджету. По максимуму реструктуризувати зовнішній борг. Спробувати розширити цільове кредитування. Збільшити переробку агросировини в Україні. Переформатувати соцпідтримку внутрішньо переміщених осіб та постраждалих громад, максимально використати трудовий потенціал працездатних. Збільшити орієнтацію українських підприємств на потреби ЗСУ. Зрештою, продовжити формування бачення післявоєнного відновлення. Проектні доробки доповнити баченням стратегії реформ, у тому числі в контексті євроінтеграції", – резюмує Ярослав Жаліло.

Ресурси бізнесу вже практично вичерпані: які є проблеми у діловій діяльності

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач зазначає, що за даними досліджень бізнесу (червень 2022 року, Advanter Group) 70% підприємств долучилися до волонтерської активності. При цьому 47% на даний момент повністю або майже повністю зупинено.

"Це яскрава ілюстрація того, що зараз відбувається з економікою, – каже Андрій Длігач. – Власні ресурси бізнесу вже практично вичерпані, тому важливо активувати ділову діяльність. Це питання і до держави, і до бізнесу".

Головною перешкодою для відновлення є суттєве скорочення попиту клієнтів у переважній більшості сфер. Проте бізнес, наголошує експерт, вказує на ще низку проблем, які якраз можуть бути вирішені на державному рівні.

1. Невпевненість у майбутньому.

"Так, важко спрогнозувати дату української перемоги. Але це не означає, що ми маємо відкладати відновлення. Навпаки, чим активніше ми діятимемо — зокрема з інвестиціями — тим сильнішою буде держава і тим більшою буде здатність чинити опір агресії. Це розуміють наші міжнародні партнери. Тому розгортання кластерів, будівництво індустріальних парків та виробництв, робота на експорт – все це має рухатися вже зараз. Верховна Рада ухвалила закони про індустріальні парки (є спірні положення, проте в цілому це на користь активізації бізнесу)", – наголошує Андрій Длігач.

2. Доступ до фінансування.

Банки, наголошує експерт, фактично не кредитують бізнес. Довгих дешевих грошей у країні і не було, і нема. 0-5-7-9% спрацювала для аграріїв, проте виявилася непрацюючою для більшості бізнесу. На цьому тлі, зазначає Андрій Длігач, виглядають непоганими ідеї Кабміну про гранти для малого та мікробізнесу.

Однак, питання з доступом до фінансового ресурсу слід негайно вирішувати.

3. Кадрове забезпечення.

Бізнес має зберегти ключових професіоналів, упевнений експерт. Відтак держава має терміново ввести в дію систему бронювання спеціалістів від призову. Також держава, на його думку, має надати зрозумілу просту процедуру закордонних відряджень для підприємців та фахівців (наприклад, гарантувати повернення можуть бізнес-спільноти, які входять до Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України).

4. Логістичні проблеми повільно вирішуються.

5. Потрібна передбачуваність дій держави.

"Новий суспільний договір назрів. І бізнес готовий (про це свідчать моделюючі дослідження Advanter Group) обілити зарплати та припинити використовувати схеми ухилення від сплати податків. Але держава має запропонувати ліберальну податкову систему та зупинити ганебну практику втручання у діяльність бізнесу, – вважає Андрій Длігач. – Ліберальна податкова реформа може стати ключовим рішенням, що активізує інвестиції, створення робочих місць та зростання економіки. Очевидно, мають бути знижені ПДВ (так можна забрати зловживання податком) та податки на працю (до рівня не більше 15% ПДФО ЄСВ Військовий збір). Податок на прибуток має бути замінений податком на виведений капітал".
На думку експерта, важливо також залучити бізнес та міжнародних партнерів до створення та реалізації програм Відновлення та Модернізації України".

Як писав портал "Коментарі", чи можливе об'єднання трьох податків в єдиний та зменшення податкового навантаження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини