Головна Новини Бізнес економіка Експерт назвав три складові тіньового бізнесу в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт назвав три складові тіньового бізнесу в Україні

Стовпами тіньової економіки в Україні є великі компанії, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю

13 листопада 2020, 11:25 comments1335
Поділіться публікацією:

Сьогодні, за різними оцінками, розмір тіньової економіки в Україні становить від 45% до 55%. Про це розповів "Коментарям" голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Експерт назвав три складові тіньового бізнесу в Україні

"Найбільша частина — це офшори. Друга частина — контрабанда (привіт нескінченним реформаторам митниці). І лише третя частина — зарплати в конвертах, до яких має відношення малий і середній бізнес (МСБ). Причому перші дві частини — це великий бізнес. І на ці схеми доводиться 75-80% тіньової економіки, — повідомив експерт. — Що стосується фізосіб-підприємців, які змушені платити сірі та чорні зарплати, так тут питання до навантаження на фонд заробітної плати (його давно пора знизити). Ну і кризові явища, звісно".

За словами експерта, стовпами тіньової економіки є великі компанії, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю (експорт, імпорт). Саме вони використовують офшорні схеми, максимально ухиляючись від податків.

"Але будь-яка українська влада, включаючи нинішню, основну увагу зосереджує саме на представниках МСБ, — зазначає Андрій Новак. — Зрозуміло, чому не чіпають головних "тіньовиків". Адже великий бізнес прямо представлений у владі. Самі себе залучати до фінансової дисципліни вони не хочуть і намагаються максимально ухилятися від податків, заробляючи надприбутки. А пресують знову малий і середній бізнес".

Раніше повідомлялося, що в Україні ФОП активно виступають проти касових апаратів. Експерти спрогнозували, чи зможе малий бізнес перемогти "хотілки" влади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини