Головна Новини Бізнес економіка Нацбанк послабив валютні обмеження
commentss НОВИНИ Всі новини

Нацбанк послабив валютні обмеження

Нові правила запроваджено для мінімізації витоку капіталу з України

10 травня 2022, 10:33
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 10 травня 2022 року, набула чинності низка змін на валютному ринку України. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

Нацбанк послабив валютні обмеження

Як зазначають у Нацбанку, нові положення було запроваджено для того, щоб мінімізувати можливості непродуктивного витоку капіталу з України та дати можливість громадянам задовольняти власні потреби, а економіці – відновлюватись.

Зокрема це стосується транскордонних перекладів. Так, іноземним інвесторам тепер дозволяється переказувати за кордон гроші, які будуть отримані після 1 квітня 2023 року у зв'язку з проведеною виплатою погашення або сплатою доходу за ОВДП (облігації внутрішньої державної позики – "Коментарі" ) України згідно з умовами їх розміщення.

У НБУ вважають, що це нововведення підвищить інтерес іноземців у купівлі українських ОВДП, зокрема на кошти, отримані від планових погашень та виплат доходу. Крім цього, НБУ дозволив переказувати гроші за кордон для виплати аліментів.

Водночас, Нацбанк тимчасово заборонив здійснювати розрахунки за кордоном для купівлі цінних паперів, акцій, облігацій та оплати брокерських послуг за цими операціями, що здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками. У Нацбанку пояснили, що ці зміни спрямовані на обмеження непродуктивного відтоку капіталу та захист міжнародних резервів України.

При цьому нові правила не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків для оплати вартості будь-яких інших товарів, робіт та послуг. Вони й надалі можуть здійснюватись без обмежень.

Крім цього, Національний банк припиняє проведення щоденних безготівкових операцій із купівлі-продажу валюти в євро і проводитиме такі операції виключно у доларах США.

За інформацією НБУ, ці угоди будуть проводитися як на умовах "тод (у звичайному режимі), так і на умовах "том" (тільки для задоволення потреб оборони).

У НБУ нагадали, що до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Нацбанк проводив операції з купівлі-продажу валюти з банками лише в американських доларах.

У Національному банку також уточнили, що банк зможе проводити операції з НБУ щодо купівлі та продажу іноземної валюти у тому випадку, якщо протягом 10 календарних днів, які передували дню звернення до НБУ, фінустанова жодного разу не порушувала ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції.

Нагадаємо, з 4 травня поточного року Національний банк України скоротив ліміти відкритої довгої та короткої валютної позиції банків з 15% до 5% від їхнього регулятивного капіталу.

Раніше керівництво Національного банку України дозволило банківським установам продавати іноземну валюту громадянам.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини