Головна Новини Бізнес економіка Новий транш від МВФ: чи загрожує рішення зростанням тарифів в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий транш від МВФ: чи загрожує рішення зростанням тарифів в Україні

Сергій Марченко, міністр фінансів, стверджує, що транш свідчить про те, що країна рухається у правильному напрямку, і це бачать фахівці МВФ

23 листопада 2021, 12:09
Поділіться публікацією:

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) винесла позитивне рішення про виділення Україні чергового траншу за програмою stand-by обсягом 700 млн доларів. Слова подяки звучать від президента України Володимира Зеленського,  радіє Мінфін.

Новий транш від МВФ: чи загрожує рішення зростанням тарифів в Україні

Новий транш від МВФ - фото з відкритих джерел

Тим часом окремі Телеграм-канали розганяють "зраду" з приводу того, що меморандум передбачає зростання тарифів вже з наступного року.

У плюс чи мінус Україні транші МВФ, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Україна, з МВФ або без МВФ, буде змушена привести ціни газу до ринкових або близьких до них, зважаючи на баланс ринку

Керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин розмірковує так:

"В умовах ризиків, що роздмухуються, вторгнення РФ в Українупаніки нерезидентів і відтоку капіталу – кредит МВФ, безумовно, виступає позитивним фактором. На додаток він може показати, що "кредитор останньої інстанції" підтримує країну навіть у подібній ситуації та, можливо, не розглядає ризики для кредиту так жорстко, як його бачать інші".

Андрій Шевчишин визнає, що дії Фонду не безоплатні та були висунуті вимоги до України з різних аспектів діяльності.

"Ситуація в енергетичній галузі нині, м'яко кажучи, критична. І не секрет, що Фонд наполягав та наполягає у всіх меморандумах на ринкових цінах для населення та мінімізації субсидування. Немає сумніву, що тарифи зростатимуть як щодо електроенергії, так і газу, з усіма наслідками для інших комунальних тарифів та інфляції. Але це неминучий шлях. Набагато небезпечніша політика загравання з електоратом через зниження тарифів, збільшення субсидування, боргового навантаження та зростання тарифів для бізнесу", – пояснює експерт.

На думку Андрія Шевчишина, Україна, з МВФ або без МВФ, буде змушена привести ціни газу до ринкових або близьких до них, зважаючи на баланс ринку (внутрішній видобуток та імпорт), інакше цей борг ляже на бюджет. Аналогічно ситуація з електроенергією. Ринок диктує свої закони.

"Втім, за всього сказаного, меморандум із Фондом зберігає захист соціально-незахищених уразливих верств населення. Через які механізми? Це вже питання до уряду", – резюмує аналітик.

Ці 700 млн – своєрідний хабар, аби чинна влада підписалася під зобов'язаннями фактичного підняття цін на енергоресурси для населення

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ вважає, що це навіть не транш, а своєрідний геополітичний хабар.

"Він спрямований на те, щоб норовливо коханий (у такому випадку – українська влада) повернувся, умовно кажучи, "назад до Сорренто". Українська влада цього сезону дозволила собі запровадити соціально гарантовані ціни для населення – на газ, електроенергію. Тут доречно згадати прислів'я: що дозволено Юпітеру, не дозволено бику. Коли Франція фактично виходить із дій Третього енергопакета ЄС і каже, що до весни наступного року буде обмежено навантаження на енергоресурси для населення – це сприймається нормально. А коли те саме робить Україна, це викликає у міжнародних кредиторів стурбованість. Тому ці 700 млн – своєрідний хабар, аби чинна влада підписалася під зобов'язаннями фактичного підвищення цін на енергоресурси для населення, – аргументує Олексій Кущ. – Зрозуміло, що до меморандуму для червоного слівця вписали кілька спільних місць –  боротьба з корупцією, судова реформа. Цього в Україні не робили навіть за мільярди доларів попередніх траншів. Звичайно, не робитимуть за 700 млн".

Саме тому, акцентує експерт, йдеться виключно про геополітичний хабар для повернення української влади до антисоціальної, токсичної політики щодо комунальних тарифів.

"Україна могла б спокійно обійтися без таких траншів, – упевнений Олексій Кущ. – Ну, що для нас ці 700 мільйонів? Наша влада спокійно витрачає 10 млрд доларів на так зване "Велике будівництво", яке не є критично важливим, на відміну від дієвої боротьби з пандемією. До того ж щороку ми втрачаємо близько 5-6 млрд доларів внаслідок неефективного управління золото-валютними резервами (ЗВР), вкладаючи їх у долари, тоді як усі країни заробляють на золоті. Не кажучи про традиційні контрабанди, схематоз, корупцію… Тільки на митниці ми втрачаємо 6-7 млрд доларів, приблизно стільки ж на відшкодуванні ПДВ. Ми маємо колосальні резерви всередині держави. Немає лише бажання чи розуму ними користуватися".

Раніше на порталі "Коментарі" ціни на газ можуть зрости з 1 грудня: у "Нафтогазі" попередили тисячі домогосподарств.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини