Головна Новини Бізнес економіка Обезголовлений НБУ: названі провали і досягнення Нацбанку за останні роки
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Обезголовлений НБУ: названі провали і досягнення Нацбанку за останні роки

Експерти розповіли, чи є політичні моменти у відставці глави НБУ Якова Смолія та призначенні його наступника

8 липня 2020, 16:56 comments1050
Поділіться публікацією:

Зміна керівництва НБУ підняла в суспільстві дискусію про правильні та неправильніі кроки тих, хто управляє головним банком країни. Експерти оцінили для видання "Коментарі" провали і досягнення Нацбанку за останні роки, а також політичні моменти у відставці Якова Смолія та призначенні його наступника.

Обезголовлений НБУ: названі провали і досягнення Нацбанку за останні роки

"Курс гривні катастрофічно девальвував за останні 6 років"

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що НБУ, як і будь-який Центробанк, потрібно оцінювати з трьох основних функцій: забезпечення стабільного курсу гривні; забезпечення доступності кредитних ресурсів банківської системи країни; забезпечення стабільності та надійності роботи банківської системи країни.

"З усіх трьох головних функцій, заради яких існує Центробанк, ми бачимо у НБУ повний провал. Спрацьовано на 1 бал за 12-бальною системою, – каже Андрій Новак. – Курс гривні катастрофічно девальвував за останні 6 років: з 8 до 27 грн за долар. Про доступність кредитних ресурсів говорити не доводиться. Навіть кредитні ставки в гривні зараз вище 15% річних, знизившись лише останнім часом. А раніше було – більше 20%. Це недоступні ставки для реальних секторів економіки. Зате ми бачили розгул спекулятивних операцій. Що стосується надійності банківської системи – можна згадати сумно відомий банкопад часів правління НБУ Гонтарєвої. Було ліквідовано більше половини всіх працюючих банків. При цьому їх керівництво встигло вивести капітали. Без не просто мовчання, але і співучасті НБУ висновок багатомільярдних сум був би неможливий. При цьому ніхто не поніс покарання".

Економіст впевнений, що нове керівництво НБУ має запропонувати чітку стратегію грошово-кредитної політики. Зокрема, пояснивши, що має намір робити з трьох головних принципів, які закладені в основі існування Нацбанку.

"Якщо при призначенні нового голови НБУ керуватися принципами знайомств, рекомендацій – толку не буде, – впевнений Андрій Новак. – Але поки що у кадровій політиці влади ми бачимо які завгодно підходи, крім професіоналізму та стратегічного бачення".

"У НБУ ситуація більш-менш стабілізувалася"

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що після потрясінь у 2014-15 роках, коли Гонтарєва обвалила гривню і влаштувала банкопад, в НБУ ситуація більш-менш стабілізувалася.

"Хоч Смолій і був наступником Гонтарєвої, на щастя, він не продовжив девальвацію нацвалюти і розвал банківської системи. Гривня навіть зміцнилася. А т. зв. "санація" банківської системи не здійснювалася, що не призвело до проблем вкладників", – пояснює експерт.

Серед недоліків минулого керівництва Олексій Плотніков називає позапланове укріплення гривні – поза показників. Як результат, ми отримали невиконання держбюджету, проблеми з експортом. Також експерт критикує високу ставку рефінансування, яку почали опускати лише недавно. Раніше кредити, на думку Олексія Плотнікова, були фактично неможливі, економіка не кредитувалася.

"Сподіваюся, новим главою НБУ буде людина з професійного середовища, а не умовний сценарист 95 кварталу, – зазначає експерт. – Ну, а сам Нацбанк повинен максимально якісно виконувати свої головні функції – забезпечення стабільності національної грошової одиниці, доступні кредити для української економіки".

"Йде дискусія про нового голову НБУ"

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк зазначає, що посада голови Нацбанку не є рядовою, оскільки його підпис стоїть на документі щодо співпраці з МВФ та іншими світовими фінансовими інституціями.

"Колишній голова Нацбанку пан Смолій сам написав заяву на звільнення, а парламент підтримав його прохання. Тож ніхто не відправляв його у відставку, – зазначає експерт. – Це важливо розуміти в розрізі політичної боротьби, адже сам Смолій своїм відходом перевів ситуацію в політичну площину, яка дозволила йому отримати певні політичні бонуси і відкрила двері для критики міжнародних партнерів. Хоча останні в своїх офіційних заявах, МВФ приміром, не говорили про зупинку співробітництва з Україною. Тільки підкреслювали, що Нацбанк і надалі має залишатися незалежним інститутом".

Тарас Семенюк нагадує, що закон не дозволяє підпорядкувати НБУ комусь одному. І закликає уникати політичних маніпуляцій, які щедро сіють противники відставки Смолія.

"Зараз йде дискусія про нову голову НБУ. Це повинен бути професіонал з чистою репутацією, оскільки йому далі продовжувати роботу з міжнародними банками, урядом України і тримати руку на пульсі монетарної політики держави", – резюмує експерт.

Раніше повідомлялося, як коронакриза і зміна керівництва НБУ можуть вплинути на пенсійну реформу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини