Головна Новини Бізнес економіка П'ять стратегічних підприємств примусово повернулися державі: якими будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ять стратегічних підприємств примусово повернулися державі: якими будуть наслідки

Вже колишні власники встигли підготуватися до сценарію відчуження, вивівши ліквідні активи та взявши на борт тягар боргів

8 листопада 2022, 11:35 comments1297
Поділіться публікацією:

Під час вечірнього звернення 7 листопада президент України Володимир Зеленський серед іншого зазначив, що п'ять стратегічних підприємств примусово відчужуються для потреб військового часу: "Мотор Січ", "КрАЗ", "Укрнафта", "Укртатнафта" та Запорізький трансформаторний завод. Він наголосив, що деякі з них майже не працювали. Тепер, як запевняє Зеленський, працюватимуть усі. Він також не відкидає інших подібних рішень. Як оцінюєте це рішення та його можливі наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

П'ять стратегічних підприємств примусово повернулися державі: якими будуть наслідки

Мотор Січ. Фото: з відкритих джерел

Керівникам компаній, які стали держвласністю, спочатку доведеться зіткнутися з наявними важкими фінансовими зобов'язаннями

Економіст, співзасновник "Студії здорового глузду" та "Рух Україна 30" Андрій Гарнат пояснює:

"Для того щоб деякі підприємства не доводилося націоналізувати, їх спочатку не потрібно приватизувати. Це правило відноситься до стратегічно значущих системних компаній, які свого часу були шляхом маніпуляцій розпродані недалеким державним керівництвом за копійки".

За словами експерта, коли в країні існує система правил, за яких громадяни мають рівні права та відкриті можливості, коли творча та підприємницька активності заохочуються та підтримуються, сама монополізація ринків є неможливою.

"Бонусом такої системи є активний розвиток інновацій, які народжує наука, та вільне підприємництво. На їх основі країна швидко піднімається з рівня сировинного придатку до рівня технологічних лідерів, які задають тон у розвитку цивілізації, – наголошує Андрій Гарнат. – А щодо компаній, щодо яких РНБО прийняла своє нове рішення, новим керівникам у них спочатку доведеться зіткнутися з наявними важкими фінансовими зобов'язаннями. Адже їхні вже колишні власники, як заведено згідно з "візантійськими традиціями" в нашій країні, входили до "високих кабінетів" і "ближнього кола", і, як наслідок, встигли підготуватися до такого сценарію, вивівши ліквідні активи і взявши на борт вантаж боргів " . .

І до цього дня, робить висновок експерт, актуальне прислів'я: "Риба гниє з голови".

Потужності низки підприємств можна і потрібно використовувати для виготовлення власних зразків озброєння

Адвокат АТ "Vi Vates", аналітик права Українського інституту політики Ігор Печенкін наголошує, що відповідне рішення було ухвалено на період воєнного часу, який передбачає він, продовжать з 21 листопада 2022 року ще, як мінімум, на три місяці.

"Переживання у стані воєнного часу обумовлено ударами по критичній інфраструктурі російських оркських військ та ситуацією на фронтах, – зазначає експерт. – Вибір для повернення у власність держави саме цих підприємств вважаю виправданим та своєчасним кроком. Поясню. Купи корупційних скандалів, доведення їх до стану банкрутства чи близького до нього, одіозність власників – все це не сприяло раціональному використанню активів. А в стані фактичних військових дій з боку ворога, необхідно грамотно та економно використовувати ресурси".

На думку Ігоря Печенкіна, потужності низки підприємств можна і потрібно використовувати для виготовлення власних зразків озброєння, включаючи дрони, а також для розподільчих можливостей станцій, економії енергії тощо.

"Нормативні акти, за якими провели відповідне рішення, було розроблено та прийнято відповідно до норм українського законодавства, з урахуванням воєнного стану і для блага країни та її громадян", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – підприємства олігархів переходять у власність держави: про що говорить такий крок влади.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини