Головна Новини Бізнес економіка Продаж «ПриватБанку» іноземним інвесторам: кому це вигідно
commentss НОВИНИ Всі новини

Продаж «ПриватБанку» іноземним інвесторам: кому це вигідно

Експерти кажуть, що продаж "ПриватБанку" є однією із частин стратегії Міністерства фінансів

16 квітня 2021, 19:29 comments2173
Поділіться публікацією:

У Нацбанку України повідомляють про ймовірний продаж "ПриватБанку" найближчим часом. За словами глави НБУ Кирила Шевченка, найпрестижніші міжнародні інвестори можуть бути зацікавлені в придбанні акцій. "Коментарі" звернулися до експертів, щоб з'ясувати, наскільки висока ймовірність продажу "ПриватБанку". Також фахівці спробували пояснити, хто може бути в цьому зацікавлений і як на весь процес вплинуть нинішні "довколаприватні" суди.

Продаж «ПриватБанку» іноземним інвесторам: кому це вигідно

Експерти оцінили продаж "ПриватБанку". Фото: Громадське

Попиту на "ПриватБанк" у світі немає

Інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса відзначає, що продаж ПриватБанку, так само як приватизація всіх державних банків — стратегія Мінфіну.

"Так що в цьому сенсі Кирило Шевченко нічого нового не сказав. Інша справа, що на сьогодні приватизація ПриватБанку — віддалена перспектива. Попиту немає. Немає тих, хто хотів би купити ПриватБанк або будь-який інший великий банк в Україні", — пояснює Сергій Фурса.

Експерт нагадує, що "Укргазбанк" став першим із українських державних банків, хто перейшов до практичних кроків по залученню іноземного інвестора. Так, нещодавно Міжнародна фінансова корпорація (IFC) видала кредит "Укргазбанку" на 30 млн євро, які протягом п'яти років можна буде обміняти на 20% акцій банку. Тобто, пояснює Сергій Фурса, міжнародні партнери поки входять лише частково в такі проєкти.

"По ПриватБанку процес гальмують і судові суперечки з колишніми власниками. Поки не буде закритий питання з Коломойським та іншими, залишається фактори ризику", — пояснює інвестбанкір.

Представники Офісу президента можуть бути проти продажу

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, глава громадської організації Re: Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко підкреслює, що з моменту початку процесу націоналізації ПриватБанку почала циркулювати інформація, що він буде приватизований через деякий час на користь одного із найбільших світових трастів.

"Саме тому з такою наполегливістю був проголосований свого часу т.зв. "антиколомойський закон". Після того, як ПриватБанк показує прибуток і є одним зі стовпів національної банківської системи, інтерес до нього виправданий і зрозумілий", — вважає експерт.

Однак, на цей момент, на думку Оксани Чепіжко, немає повного розуміння, чи буде процес приватизації в принципі запущений.

"Ряд важливих персон в Офісі президента категорично проти того, щоб віддавати цю "фінансову артерію" в приватні руки. В якості "компенсації" пропонують або "Укрексімбанк", або "Укргазбанк". Як пишуть в телеграмі в таких випадках — "торги тривають"... Що стосується судових процесів колишніх власників, то маленькі шанси є на сьогодні тільки у братів Суркісів. Решта програють суди".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" детально розглядали питання розшуку колишнього керівника "Приватбанку". До всього іншого, експерти детально оцінили ймовірність впливу розслідування проти Олександра Дубілета на його сина Дмитра.

Також на порталі ви можете дізнатися, яку мету переслідує Володимир Зеленський, атакуючи Коломойського через "ПриватБанк", і чим це може обернутися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван Сирко

16 квітня 2021, 19:04

Конченные!!! Что бы продать самый крупнейший Украинский банк!!!


Новини