Головна Новини Бізнес економіка «Роттердам плюс», «прокурор мінус»: чого чекати від скандальної справи у майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

«Роттердам плюс», «прокурор мінус»: чого чекати від скандальної справи у майбутньому

Експерти оцінюють рішення Венедіктової щодо справи "Роттердам плюс" як спробу влади грати відразу "на кількох фронтах"

5 травня 2021, 17:22
Поділіться публікацією:

У кримінальному провадженні, пов'язаному зі скандально відомою формулою "Роттердам плюс", нарешті був змінений старший прокурор. Відповідне рішення щодо Віталія Пономаренка, який займав цю посаду, було прийнято генпрокурором Іриною Венедіктовою.

«Роттердам плюс», «прокурор мінус»: чого чекати від скандальної справи у майбутньому

У справі про "Роттердам плюс" змінили старшого прокурора. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" дізналися у експертів, що означають подібні "заміни" і до чого вони можуть призвести. Фахівці пояснили, кому таким чином "подають сигнали" і що вони означають.

"З огляду на спроби Зеленського рівновіддалитися від олігархів, удар по ДТЕК Ахметова був би дуже до речі"

Зміна прокурора у справі "Роттердам плюс" була лише питанням часу. Так вважає аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль, підкреслюючи відсутність реального результату у резонансному розслідуванні, яке тягнеться понад чотири роки. Ну і, звичайно, те, що пан Пономаренко тричі намагався закрити справу.

"Однак за "деревами треба бачити ліс". Фактично, справа" Роттердам плюс "- справа проти основного вигодонабувача за цією схемою ціноутворення — компанії ДТЕК. Зміна старшого прокурора — це спроба влади грати на "кількох фронтах", — вважає Володимир Коваль.

По-перше, каже експерт, з урахуванням суспільного резонансу і відсутності "посадок", яких так чекали після обрання Зеленського, це гра в електоральному напрямку. Мовляв, посадок немає, але влада прагне розібратися з корупційним складником великого бізнесу.

"По-друге, з огляду на спроби Зеленського рівновіддалитися від олігархів, після атак (нехай і невдалих) на Порошенка, фактичного оголошення війни Медведчуку, офіційної підтримки позиції США у розслідуванні проти Коломойського удар по ДТЕК Ахметова був би дуже до речі", — підкреслює Володимир Коваль .

За такою логікою політичний пазл складається у красиву електоральну картинку, зазначає аналітик. Адже з такими позиціями можна серйозно обговорювати можливість другого президентського терміну.

"Втім, є ще один аспект, — акцентує експерт. — Головною постраждалою стороною від ціноутворення " Роттердам плюс" стали феросплавні заводи, у яких витрати на електроенергію складають близько 50% собівартості. Відомо, що основний власник "феросплавного бізнесу" — пан Коломойський. Тому можливі розборки між олігархами надають абсолютно іншого відтінку зазначеній проблемі".

У цьому випадку, на думку Коваля, позиція влади може бути, м'яко кажучи, непривабливою. Однак у будь-якому випадку, впевнений експерт, "Роттердам+" ще довго буде залишатися в сфері уваги ЗМІ. Це пов'язано з тим, що на кону знаходяться дуже великі гроші. А де великий бізнес, підкреслює Володимир Коваль, там і велика політика.

Генпрокурор має вжити заходів щодо тих, хто "зливав" справу

Політичний експерт Денис Гороховський вважає, що нині ЗМІ для розслідування так званої схеми "Роттердам+" зробили більше, аніж правоохоронні органи.

"Існують десятки розслідувань, які детально показують механізми роботи цієї схеми, шляхи виведення, а головне — кінцевих беніфіціарів, серед яких журналісти називали, в тому числі, і експрезидента України Петра Порошенка. Якщо генеральний прокурор переконана, що затягування справи — це саботаж її підшефних, то вона повинна не лише передоручити роботу іншому виконавцю, а й вжити відповідних заходів щодо тих, хто "зливав" справу", — впевнений Денис Гороховський.

Що стосується політичного аспекту, то від Зеленського і його команди вже другий рік чекають гучних посадок, насамперед людей із орбіти Порошенка, нагадує експерт.

"Однак наразі жодної реально великої справи не було доведено до обвинувального вироку, — зазначає Денис Гороховський. — Що, ймовірно, свідчить про певну зацікавленість перших осіб держави в такому розвитку подій. Особливо враховуючи, що по деяких персонах факти порушення закону неодноразово були оприлюднені публічно, проте така інформація зацікавленості у правоохоронців чомусь не викликала".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чим для України може обернутися повернення так званих "грошей Януковича" — викрадених президентом-утікачем фінансових активів із держбюджету. Детальніше про думку експертів — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про оцінку фахівців щодо ймовірної причетності ще одного експрезидента — Петра Порошенка — до офшорних компаній для придбання дорогих предметів мистецтва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини