Головна Новини Бізнес економіка Скільки валюти принесли в країну аграрії у 2022 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки валюти принесли в країну аграрії у 2022 році

Найбільше на агроекспорті минулого року заробили не наші аграрії, а іноземні логістичні компанії

6 січня 2023, 11:20
Поділіться публікацією:

За попередніми даними, Україна минулого року поставила за кордон сільгосппродукції не менш як на $20 млрд. 

Скільки валюти принесли в країну аграрії у 2022 році

Фото: https://pixabay.com/

Ця сума приблизно на половину менше, ніж валютні надходження, які приносили аграрії у довоєнному 2021 році. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на слова міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського в ефірі національного телемарафону, пише “Інтерфакс”. 


На думку Сольського, 20 мільярдів доларів — це чимала сума, особливо з урахуванням тих обставин, в яких українські аграрії здійснювали експорт. 


Міністр аграрної політики зазначив, що на відміну від минулого року, коли більшу частину валютного виторгу отримав вітчизняний агросектор, у 2022 році значну частину маржі заробили інфраструктурні та логістичні компанії, зокрема іноземні.

"Кораблі, які йдуть з українським зерном, страхові послуги та все інше, через військові ризики та умови, в яких ми живемо, значно подорожчали. Але це все одно стаття №1 щодо валютних надходжень країни, і є великі шанси, що у наступного року ситуація буде схожою", — цитує видання слова міністра. 

Як відомо, Україна у 2022-2023 році експортувала 21,5 млн. тонн зернових та зернобобових культур. За оперативними даними Міністерства економіки, обсяги українського експорту майже сягнули 100 млн. тонн. Загалом бізнес експортував товарів на 44,1 млрд. доларів. За попередніми даними, лідером за отриманими грошима (і за обсягом) є кукурудза. Експорт цієї товарної групи становив 24,99 млн. тонн, вартістю 5,94 млрд. доларів, що на 1% більше, ніж 2021 року. 


Раніше ми писали, що обсяг експорту олійних та зернових з портів Дунайського регіону становив 6,1 млн тонн, що у 42 рази перевищує показник 2021-го.


Також ми повідомляли, що Світовий банк у 2023 році виділить 50 млн. доларів для забезпечення українських елеваторів генераторами або котлами.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини