Головна Новини Бізнес економіка У Мінсоцполітики хочуть по-новому рахувати прожитковий мінімум
commentss НОВИНИ Всі новини

У Мінсоцполітики хочуть по-новому рахувати прожитковий мінімум

Глава Мінсоцполітики розповіла, які категорія населення будуть в пріоритеті

2 квітня 2021, 13:59
Поділіться публікацією:

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, що Україні потрібно обчислювати показник прожиткового мінімуму не так, як зараз. Про це вона сказала в ефірі каналу "Україна 24".

У Мінсоцполітики хочуть по-новому рахувати прожитковий мінімум

Фото з відкритих джерел

Як пояснила міністр, реальний прожитковий мінімум визначають на основі даних про продуктові набори. Але офіційний і реальний прожитковий мінімум відрізняються вдвічі. Тому в міністерстві розглядають варіант введення нової методології підрахунку.

"Для доплат, підвищень, надбавок застосовувати не прожитковий мінімум, а базові величини, які будуть відповідати офіційним розрахункам. А пенсія, мінімальна зарплата, допомоги, які є основним джерелом існування людини, повинні відповідати реальному прожитковому мінімуму", — повідомила Лазебна.

Міністр підкреслила, що реальний прожитковий мінімум повинен бути пріоритетним для роботи з чотирма категоріями населення. Йдеться про пенсіонерів — вони на першому місці, сім'ях із дітьми — друга позиція, людей з інвалідністю з дитинства та дітей-інвалідів — треті, людей, які не мають права на пенсію — четверта категорія.

Лазебна зазначила, що в цих чотирьох групах прожитковий мінімум повинен відповідати реальному. За словами міністра, здійснити це відразу неможливо, але "за три роки можна зробити".

Додамо, що прожитковий мінімум в 1 січні 2021 року встановлено в розмірі 2189 гривень.

Нагадаємо, в Україні законодавчо встановлений прожитковий мінімум в два рази менше, ніж прожитковий мінімум, визначений Мінсоцполітикою. На це вказують розрахунки за лютий 2021 року. Виходить, що виплати ледь покривають витрати на їжу. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, хто і як формує прожитковий мінімум і чому в нас все так погано з соціальними стандартами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини