Головна Новини Бізнес економіка В Україні продовжують блокувати податкові накладні бізнесу: чим це загрожує – який вихід
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні продовжують блокувати податкові накладні бізнесу: чим це загрожує – який вихід

Масові скарги бізнесу на блокування податкових накладних надходять від підприємців уже давно, але влада так і не розібралася з проблемою

19 січня 2023, 15:17 comments1036
Поділіться публікацією:

Український бізнес продовжує страждати від блокування реєстрації податкових накладних, а також російських атак на нашу критичну інфраструктуру. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи робить влада щось для полегшення життя підприємців.

В Україні продовжують блокувати податкові накладні бізнесу: чим це загрожує – який вихід

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Єдине вірне рішення, яке варто зараз зробити із Системою блокування податкових накладних, – це зупинити її роботу

Економіст, співзасновник "Студії Здорового Смислу" та "Рух Україна 30" Андрій Гарнат наголошує, що проблема блокування податкових накладних, безпосередньо чи опосередковано вже торкнулася не менш ніж кожне третє підприємство-платника ПДВ в Україні. І завдала суттєвих втрат економіці через штучне гальмування господарської діяльності підприємств.

"Про який сприятливий бізнес клімат може йтися, якщо держава жорстко регламентує бізнесу яку націнку ставити (про інноваційні продукти з 300-500% рентабельністю не чули), скільки співробітників має працювати на підприємстві (про впровадження робототехніки, яка замінює фізичну працю людей, також не чули), кількість контрагентів тощо? На сьогоднішній день варто розглядати проблему не в розрізі правки та вдосконалення критеріїв та алгоритмів роботи Системи блокування, а в принципі можливості існування самої такої Системи, яка з першого свого дня несе шкоди більше, ніж користі", – упевнений експерт.

На його думку, єдине вірне рішення, яке варто зараз зробити з Системою блокування податкових накладних, – це зупинити її роботу щодо будь-якого блокування документів. І перевести Систему в режим моніторингу, використовуючи як інструмент для збирання та аналізу інформації, з метою виявлення проблем та складностей обліку та звітності у суб'єктів господарювання, та подальшим усуненням цих перешкод для суб'єктів підприємницької діяльності.

Йде суто арифметичне скорочення частки накладних, що перевіряються – без принципового вирішення питання

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує так:

"На жаль, але ми не бачимо системного підходу до вирішення проблем з податковими накладними. Йде суто арифметичне скорочення частки накладних – без принципового вирішення питання. Уряд застосовує улюблену тактику – затягування прийняття необхідних рішень. Втягування бізнесу, експертів у безглузде обговорення. Без пояснення, чому ПДВ раптом перетворився на дохід з обороту – і що далі робити?".

На думку експерта, бенефіціари такого підходу до сплати ПДВ виграють. Тоді як весь бізнес сприймає це як ігнорування своїх інтересів, не враховуючи погляди підприємців.

"Згідно з економічною наукою – бачимо типовий приклад односторонньої економічної політики без урахування інтересів стейкхолдерів, тих людей, на яких вони націлені. Жирний мінус уряду. Маючи чітко означену проблему, влада робить ставку на її забовтування із продовженням регуляторного посилення. Мета одна — зібрати зараз по максимуму, не замислюючись про те, а чи буде що збирати в найближчому майбутньому", — пояснює Ярослав Романчук.

За його словами, оскільки побічно такий підхід підтримує МВФ та інші міжнародні партнери, то наші Мінфін та Верховна Рада, включаючи сумнозвісного голову парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцева, прикриваються саме цим. Мовляв, інакше нам не дадуть допомоги.

"Насправді – це інтелектуальна лінь, – упевнений експерт. – Лінь представляти альтернативу, що відповідає тому середовищу, в якому діє у цей складний час український бізнес. І все це причетне до вузьких міжвідомчих корпоративних інтересів, які гублять інтереси величезної кількості бізнесів та економіки в цілому".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кабміні вигадали, як допомогти бізнесу під час війни: про що говорить нова ідея влади.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини