Головна Новини Бізнес економіка В Україні різко подорожчала капуста і стрімко дешевшає полуниця
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні різко подорожчала капуста і стрімко дешевшає полуниця

За тиждень на українських ринках дещо змінилися ціни на фрукти, овочі та ягоди

13 травня 2022, 10:00 comments1131
Поділіться публікацією:

В Україні протягом останнього тижня збільшились ціни на білокачанну капусту нового врожаю. За даними щоденного моніторингу проекту EastFruit, минулого тижня зниження цін на капусту пояснювалося більшим обсягом пропозиції на ринку. Проте станом на 13 травня пропозиція цієї продукції вже значно скоротилася. Експерти ринку пояснюють таку ситуацію періодом міжсезоння.

В Україні різко подорожчала капуста і стрімко дешевшає полуниця

Зокрема, більшість аграріїв вже закінчили збирання врожаю капусти суперранніх сортів, тоді як рання капуста пізніших сортів почне масово надходити в продаж у середньому через два тижні.

У той же час, як зазначають фахівці, капуста може з'явитися на ринку трохи пізніше за певні терміни, оскільки ранні овочі в основному вирощують на території тимчасово окупованої Херсонської області. Таким чином зараз місцеві фермери не мають можливості відвантажувати продукцію в інші регіони України.

На сьогоднішній день фермери з південних областей та Закарпаття відпускають капусту врожаю 2022 року по 30 – 35 грив за кілограм, що в середньому на 45% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Як заявляють експерти, нині ціна білокачанної капусти нового врожаю в Україні вже в середньому у 2,6 рази вища, ніж у травні минулого року.

Тим часом, як повідомляють аналітики проекту EastFruit, в Україні стрімко дешевшає полуниця.

За словами виробників, різкому зниженню цін сприяє збільшення пропозиції цієї ягоди з місцевих господарств. Протягом цього тижня погодні умови в основних регіонах виробництва сприяли збору полуниць, тому обсяги полуниці на ринку зростають дуже швидко.

Експерти зазначають, що протягом останнього тижня ціни на полуницю в Україні знизилися в середньому на 36%. При цьому ще перед минулими вихідними полуницю з плівкових теплиць фермери відмовлялися продавати дешевше 100 – 130 грн/кг. Проте вже на початку нинішнього тижня, коли південні регіони масово розпочали її прибирання з літніх теплиць, ціни на полуницю одразу впали до 50 – 100 грн за кілограм.

Варто зазначити, що зниження цін на полуницю спостерігалося і на початку літа минулого року. Так, станом на 13 червня 2021 року, у столиці кілограм ягід можна було на той момент купити за 35 грн, тоді як за кілька днів до цього дрібнооптові ціни на полуницю не знижувалися нижче 50 грн.

Перед цим інтернет-видання "Коментарі" писало, що вартість овочів в Україні після тривалого зниження стабілізувалася або навіть трохи зросла.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://east-fruit.com/
comments

Обговорення


Новини