Головна Новини Бізнес економіка В Україні все активніше реєструють новий бізнес: про що говорить динаміка та нові тренди
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні все активніше реєструють новий бізнес: про що говорить динаміка та нові тренди

Навіть під час війни однією з основних проблем для бізнесу залишається проблема корупції серед чиновників

29 березня 2023, 11:02
Поділіться публікацією:

З початку широкомасштабного російського вторгнення в Україні зареєстровано понад 200 тисяч підприємців. У топ увірвалися ФОПи, пов'язані з роздрібною торгівлею. Програмісти змістилися на друге місце. Третє місце займають відносини у сфері оптової торгівлі автотранспортомПро що говорять ці дані та взагалі ситуація з малим та середнім бізнесом? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

В Україні все активніше реєструють новий бізнес: про що говорить динаміка та нові тренди

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Влада прийняла правильне рішення щодо зниження податкового тиску, насамперед, на фізосіб-підприємців

Економіст, голова руху #SaveФОП та Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич поділився такою думкою:

"Я вже акцентував увагу на тому, що рішення президента та уряду у перші місяці повномасштабного російського вторгнення були правильними. Бізнес активно на них відгукнувся. І за результатами 2022-го ми майже наблизилися за показниками відкриття підприємницької діяльності до 2021-го, що передував повномасштабній війні. Звісно, годі й говорити про те, що відкрилося двісті тисяч нових бізнесів. Тому що майже половина ФОП закрилися. Ну, відкрилося їх стільки, бо, як я вже зазначав, влада ухвалила правильне рішення щодо зниження податкового тиску, насамперед, на фізосіб-підприємців. Їх звільнили від сплати ЄСВ, а також єдиного податку. Це привабило ФОПів, які відкрили, зокрема, паралельні напрями. І поряд із бізнесами, які працювали за загальною системою, відкрили ті, що перейшли на спрощенку. Через них почали частково реалізовувати товари та послуги".

Також позитивним поштовхом для торгівлі стала, за словами експерта, масова участь у держзакупівлях із використанням спрощеної системи обліку та звітності.

"У попередні роки я не пам'ятаю таку динаміку, а зараз це стало ледь не масовим явищем, – зазначає Сергій Доротич. – При цьому, як на мене, у процесі беруть участь так звані ФОП. Я не вірю, що до держзакупівель підпустили реальних фізичних осіб-підприємців. Швидше просто вибрали економічно вигідну систему, "юзаючи" спрощенку, щоб постачати ті ж яйця по 17 грн за штуку та навіть електроенергію за цікавою ціною".

На думку експерта, показник зростання відкриття ФОП у такий непростий час демонструє, що порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих.

"А, які ще варіанти залишаються у підприємців? За кордон їх не випускають, робочі місця держава фактично не створює, треба розвивати свою справу. Щоб якось виживати. При цьому проблем та підприємців – величезна кількість, – наголошує Сергій Доротич. – Те саме блокування податкових накладних, яке згідно з деякими опитуваннями чомусь не проходить серед основних проблем підприємців і не ставиться в один ряд із корупцією, залишається серйозним стримуючим фактором розвитку бізнесу. І по суті є підставою для створення корупції. Адже після такого блокування починається саме корупційна складова у вигляді вирішення питання. Будь-які перепони, що створюються для підприємницької діяльності, будь-яке безпідставне регулювання в основі своїй переслідують отримання чиновниками, які перевіряють якусь винагороду. Створюється проблема, за вирішення якої той чи інший чиновник вимагає винагороду".

Чинник пошуку роботи українцями пояснює і нові тренди – у лідерах роздрібна торгівля

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин міркує так:

"202 тисячі нових ФОП за період повномасштабної війни – новина, безперечно, гарна. Але не сенсаційна порівняно з поточним рівнем безробіття (кожен четвертий працездатний українець, близько 3 млн осіб без роботи)".

До речі, зростання числа представників малого бізнесу 2021 року теж було видатним (лідер п'ятирічки) +85 тис. ФОП, нагадує експерт.

"Фактор пошуку роботи українцями пояснює і нові тренди – у лідерах роздрібна торгівля", – робить висновок В'ячеслав Черкашин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ядерна зброя в Білорусі: про що говорить реакція Мінська — чому шантаж Путіна не спрацював.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини