Головна Новини Бізнес фінанси Чому долар почав стрімко дорожчати: у НБУ дали пояснення
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому долар почав стрімко дорожчати: у НБУ дали пояснення

У НБУ кажуть, що зростання курсу було очікуваним

22 грудня 2023, 12:00
Поділіться публікацією:

Зростання попиту на валюту наприкінці року прогнозувалося Національним банком України. Відповідно НБУ почав відпускати курс. Як передає портал "Коментарі", про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Чому долар почав стрімко дорожчати: у НБУ дали пояснення

Курс гривні Фото: з відкритих джерел

У НБУ зазначили, що у жовтні та першій половині листопада ситуація на валютному ринку була досить сприятливою, обсяги чистого попиту з боку бізнесу були на мінімумі за кілька місяців, тому курс долара падав, а гривня зміцнювалася.

"Ситуація почала розгортатися з другої половини листопада, і в грудні чистий попит продовжував зростати. Відповідно, реагуючи на цю ситуацію, ми почали продавати більше на ринку. Але в той же час відповідно до задекларованих принципів ми почали дозволяти курсу (гривні) більше послаблюватися" , — заявив Сергій Ніколайчук.

Він зазначив, що девальвація була очікуваною для НБУ.

"Ми декларували, що наші дії на ринку будуть адекватні відповідно до ситуації, і курс має коливатися в обидві сторони. Ми згладжуємо ці коливання. Водночас дозволяємо курсу виступати певним коригувальним механізмом для валютного ринку та для макроекономічних процесів", — додав заступник голови НБУ.

Зазначимо, портал "Коментарі" також на початку грудня представив прогноз, поцікавившись у експертів, що буде з курсом і чи варто очікувати на різкі стрибки.                                                                                                

Читайте також на порталі "Коментарі" — раніше експерти розповіли нашому виданню про головні події фінансово-економічного фронту осені, а також – з чим у зиму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини