Головна Новини Бізнес фінанси Допомога бізнесу від місцевої влади: популізм чи реальна можливість
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога бізнесу від місцевої влади: популізм чи реальна можливість

Експерти вважають, що в уряді хочуть "перенаправити" невдоволення підприємців на місцеву владу

22 березня 2021, 12:57
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський вважає, що звичайні обивателі і представники малого бізнесу, які постраждали через локдаун, повинні отримувати допомогу від місцевої влади — за рахунок місцевих бюджетів. У такому випадку центральна влада ніби-то забезпечить "добавку" до такої виплати в розмірі 100%.

Допомога бізнесу від місцевої влади: популізм чи реальна можливість

Чи допоможе малому бізнесу місцева влада? Фото: Радіо Свобода

Як пояснив глава держави, подібна ініціатива повинна проводитися через спеціальний портал і додатки "Дія". "Коментарі" поцікавилися у експертів, як вони оцінюють такий підхід до благополуччя українців в період коронакризи і чи спрацює він взагалі.

Спроба влади зберегти залишки рейтингу

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль підкреслює, що фактично центральна влада перекладає питання допомоги бізнесу на місцеву владу.

"Заява президента Зеленського носить виключно популістський характер, — вважає він. — Виходить, що уряд буде чекати "ініціативи" на місцях, і тільки після цього, ймовірно, підключиться до вирішення питання. Ось тільки ще бюджет доведеться переглянути і відповідний закон у ВРУ проголосувати. Так що питання "швидкої допомоги" відпадає саме собою".

Далі аналітик намагається зрозуміти, яку ж допомогу постраждалим від локдауну підприємцям може надати місцева влада.

"У нас більшість регіонів дотаційні. Додайте до цього відсутність можливості для бюджетного маневру. Та й політичні розклади в регіонах такі, що зміни до місцевого бюджету можуть голосуватися місяцями. Монобільшість же у нас тільки у ВРУ. На місцях політичний пасьянс такий, що будь-які зміни місцевого бюджету — питання часто майже не вирішуване", — підкреслює Володимир Коваль.

Він також зазначає, що жорсткий карантин вводиться нерівномірно. У якихось регіонах він уже оголошений, а в інших — тільки планується.

"Як бути з цим? Яка може бути ініціатива від місцевої влади, де локдауну немає? А підприємці, які працюють у двох і більше регіонах? Теоретично виходить, що в одному районі вони можуть отримати допомогу, а в іншому, де локдаун не введений, — ні. Хаос... Позиція влади нагадує спробу зберегти залишки рейтингу. Локдаун вводить місцева влада, значить, весь електоральний негатив йде на них. Уряд же готовий допомогти, весь позитив — до центру. Все це примітивно і банально. Бізнесу ж, як завжди, залишається сподіватися тільки на себе", — резюмує аналітик.

"Перенаправка" негативу на місцеву владу

Бізнесвумен, співвласниця київського відьма-бару "Лиса гора" Олеся Остафієва вважає, що ми бачимо блискучий піар-хід з боку президента.

"Міські бюджети не такі гнучкі, як державний. Відшукати кошти, особливо в кризовий рік, у період, коли потрібно оснащувати лікарні і витрачати гроші на медиків, виділити з міськбюджету гроші на підтримку підприємців — практично нереально. Із загального фонду бюджету такі гроші виділятися не можуть, а спеціальний фонд, я думаю, у всіх містах зараз досить мізерний", — пояснює Олеся Остафієва.

Тому, зазначає вона, все виглядає як гарний популістський жест і посил з боку президента.

"Вони розуміють, що такої допомоги від міст або не буде взагалі, або вона буде мінімальною. І те, що президент зі свого боку, за рахунок державного бюджету, готовий додати стільки ж, — це просто красива історія для людей, які не розуміють суті питання. Я вважаю, що це було зроблено, щоб перенаправити негатив із центральної влади на місцеву", — підкреслює Олеся Остафієва.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чому підприємці вважають Зеленського цинічнішим за Януковича по відношенню до малого бізнесу.

Також на порталі можна дізнатися, наскільки ймовірне відновлення "карантинних" виплат вітчизняним підприємцям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини