Головна Новини Бізнес фінанси Пенсії без Укрпошти: як пенсіонери отримуватимуть свої гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Пенсії без Укрпошти: як пенсіонери отримуватимуть свої гроші

Експерти запевняють, що кількість пенсіонерів, які користуються послугами Укрпошти, щорічно зменшується через перехід на обслуговування в банках

13 квітня 2021, 13:26 comments2768
Поділіться публікацією:

Українським пенсіонерам, котрі й досі отримують пенсію "налом", а не на карту, варто приготуватися до істотних змін. За інформацією представників Пенсійного фонду, вже із вересня 2021 року Укрпошту, яка нині доставляє виплати на будинок, змінять представники інших організацій. При цьому обслуговування отримають не всі бажаючі, а лише певні категорії населення. "Коментарі" звернулися до експертів, які аналізують те, що відбувається, за поясненням.

Пенсії без Укрпошти: як пенсіонери отримуватимуть свої гроші

"Укрпошта" може припинити доставку пенсій в Україні. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Передбачається, що незабаром гроші "на руки" в Україні будуть приносити лише людям з інвалідністю I групи, українцям, які не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду, а також пенсіонерам старше 80 років. Решта повинні будуть вибрати банк та оформити рахунок, на який і нараховуватиметься пенсія. Якщо цього не зробити, кошти надходитимуть на поточний рахунок в "Ощадбанку".

Швидше за все, таке рішення підніме хвилю невдоволення у населення — і окремі прояви вже спостерігаються серед коментаторів у Мережі і особистих розмовах. Мають своє бачення і фахівці.

"Укрпошта час від часу вдається до банального шантажу"

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає зміни порядку з виплатою пенсій в частині відмови від послуг Укрпошти цілком очікуваними.

Експерт наводить дані, що кількість пенсіонерів, які користуються цією послугою, щорічно зменшується. У січні 2019 року цю цифру дорівнювала 4,2 млн осіб, у січні 2020-го — вже 3,8 млн. Квітень 2021 роки демонструє чергове "скорочення" клієнтів Укрпошти — 3,4 млн осіб.

"Зате постійно збільшується частка тих, хто користується послугами банків, — підкреслює Валерій Клочок.  Серед найбільш популярних  два державні банки: "ПриватБанк" і "Ощадбанк". На ці дві установи припадає майже 90% виплат через поточні рахунки в банках. З року в рік (навіть місяць до місяця) сума перерахувань саме через банківські установи зростає. Тому відмова від послуг Укрпошти цілком передбачувана. Тим більше, що Укрпошта час від часу вдається до банального шантажу, вимагаючи оплату послуг з доставки пенсій. Показовим був скандал у 2018 році, коли тільки за пів року Укрпошта отримала 500 млн грн компенсації за перше півріччя за доставку пенсій".

Ще одним фактором поступової відмови від послуг "Укрпошти" може бути, на думку експерта, ймовірна приватизація підприємства в майбутньому.

"Не дивлячись на сумнівну ефективність роботи установи, позбавивши Смілянського (керівник Укрпошти  ред.) багатомільйонної дотації з державного бюджету, просто можна мінімізувати вартість активів і довести очевидність збитковості її діяльності,  пояснює Валерій Клочок.  Що стосується оплати відсотків за користування банківськими рахунками, то це питання в будь-якому випадку ляже на плечі Пенсійного фонду, держбюджету та державних банків. Інша справа  якими будуть ці відсотки. Державні банківські установи можуть здійснювати їх за мінімальним значенням і мають всі шанси збільшити суми перерахувань для пенсіонерів".

Зміниться лише формат взаємодії держави і Укрпошти

Економічний експерт, гендиректор UFC Capital і Arsenal Capital Олександр Гаврутенко зазначає, що насправді прийнята Постанова навряд чи передбачає зміну Укрпошти на якесь інше підприємство чи установа в питанні доставки пенсій.

"Просто з наступного року (а, можливо, уже із вересня — ред.) ця послуга буде здійснюватися не в директивному порядку, коли держава в особі Пенсійного фонду доручає цю функцію Укрпошті, а в форматі взаємодії двох незалежних суб'єктів господарювання: замовник-виконавець",  говорить експерт.

На думку Олександра Гаврутенка, Укрпошта нібито самостійно запропонує прийнятний для неї тариф, який на сьогодні значно нижче собівартості виконання таких робіт.

"Говорячи "нібито", ми розуміємо, що такі питання все одно будуть попередньо узгоджені  і просто легітимізуються за підсумками конкурсу",  прогнозує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як в Укрпошті змінилися тарифи на доставку будь-яких держвиплат. Детальніше — в нашому матеріалі.

Також на порталі можна дізнатися про те, як діяти в разі необхідності повернути посилку, отриману на Укрпошті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини