Головна Новини Бізнес фінанси Президент підписав Бюджет-2022: які підводні камені чекають на українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Президент підписав Бюджет-2022: які підводні камені чекають на українців

Доходи держбюджету у 2022 році становитимуть 1,322 трлн грн — це на 54,73 млрд грн більше, ніж було проголосовано у першому читанні

12 грудня 2021, 14:32 comments1006
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про Державний бюджет України на 2022 рік" № 1928-IХ, який Верховна Рада ухвалила 2 грудня 2021 року. Які підводні камені закладені у головному фінансовому документі країни? Про це в інтерв'ю виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Президент підписав Бюджет-2022: які підводні камені чекають на українців

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Зі суттєвих недоліків Бюджету-2022 – величезні заховані, але потенційно реальні бюджетні діри у вигляді витрат на комуналку, на тарифи

На думку економічного експерта, президента Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тараса Козака, держбюджет-2022 має низку як позитивних, так і негативних моментів.

"З доброго – він загалом збалансований. Тобто не роздуті очікувані доходи: 1 трлн 323,9 млрд грн (що на 9,7%, або 117,2 млрд грн більше запланованих на 2021 рік). Також позитивом є те, що дефіцит бюджету – у рамках, погоджених із МВФ – 188,8 млрд грн (3,5% ВВП)", – зазначає експерт.

Негативів, на його думку, більше.

Насамперед – недостатнє фінансування медицини.

"Ми все ще не готові до викликів, які нам висуває пандемія, розширення коронавірусу. Йдеться, зокрема, про недостатню кількість ліжко-місць (в останні кілька хвиль ми пройшли буквально по краю), кисневих станцій, проблеми з вакцинацією. Згідно з нещодавнім рейтингом готовності країн до медичних викликів на тлі пандемії, Україна опинилася у "червоній зоні". Тобто наша готовність – у районі 20%, що є неприйнятним. І закладені у держбюджеті кошти точно не адекватні викликам", – впевнений Тарас Козак.

Другим негативом називає дуже дивну підтримку економіки виключно через "Велике будівництво".

"Навесні-2020 було заявлено, що ми боротимемося з пандемією шляхом будівництва доріг. На жаль, це продовжується. При цьому на підтримку малого та середнього бізнесу (МСБ) у такий складний час майже не виділяється коштів, – зазначає експерт. — Флагманська держпрограма підтримки МСБ — 5-7-9% — працює з певними недоліками. Хоча сума, яку виділяють на відповідні кредити, зростає, але бізнес постійно стикається з неможливістю їх отримати. Тому що дуже багато умов, які не можна виконати. При цьому ми бачимо не зниження податків для підприємців, а їх збільшення".

Третій негативний момент – приватизація, яка закладена до держбюджету, найшвидше, традиційно не буде виконана, вважає Тарас Козак.

"Також з істотних недоліків – величезні заховані, але потенційно реальні бюджетні діри у вигляді витрат на комуналку, тарифи, – продовжує він. – У держбюджеті цих цифр не видно, але державі доведеться розв'язувати питання з покриттям дефіцитів місцевих бюджетів. А дефіцит точно буде – через те, що центральна влада змушує муніципалітети не підвищувати тарифи на комуналку. При цьому не працює меморандум, згідно з яким держава зобов’язалася компенсувати місцевим бюджетам ці надмірні витрати".

Експерт оцінює держбюджет-2022 за 10-бальною шкалою лише на 6-7 балів.

Тарас Козак резюмує:

"На жаль, ми продовжуємо рухатися у тій самій колії, що й раніше. Немає суттєвих змін. З такою фіскальною політикою українська економіка зростатиме дуже повільно, близько 3%, що не прийнятно для нашої країни. Особливо після різкого падіння 2020 року та на тлі нинішнього стрімкого зростання економік Східної Європи. Ми, на жаль, продовжуватимемо відставати від наших сусідів з погляду доходів ВВП на душу населення".

Бюджет наступного року – це ще й бюджет подвійних стандартів

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат називає держбюджет 2022 року бюджетом замороженої економіки. За його словами, про бюджет розвитку поки що не йдеться.

Також бюджет наступного року – це ще й бюджет подвійних стандартів, – продовжує експерт. – У ньому, як і раніше, є практика чергового директивного підвищення мінімальної зарплати до 6700 грн, що саме по собі ніякої реальної заробітної плати не підвищує, а лише збільшує витрати комерційного сектору через збільшення податків на фонд оплати праці. Так і з прожитковим мінімумом (збільшується до 2589 грн), який є відірваним від реальності показником".

Викликає сумнів у Андрія Гарната закладений до бюджету рівень інфляції 6,2%. Він наголошує, що інфляція цін виробників за 2021 рік вже склала 158% – і після певного лага перейде в інфляцію цін на споживчому ринку.

"На цьому бекграунді прогнозоване зростання ВВП у 3,8% ризикує перетворитися на статистичну похибку при негативній зміні трендів на зовнішніх сировинних ринках", – прогнозує експерт.

Він акцентує, що наша країна продовжує йти шляхом субсидій, який є тупиковим. Українців, упевнений Андрій Гарнат, очікує ще й зустріч з відсутністю держдопомоги щодо компенсації оплати неприйнятно високих для громадян тарифів за житлово-комунальні послуги (на субсидії виділено коштів на 19% менше, ніж у 2021 році).

"При цьому, – нагадує експерт, – в Україні вже близько 50% населення живуть за межею бідності, витрачаючи менше ніж 4000 грн на місяць на життя-виживання".

Аналізуючи розподіл за видатковою частиною, Андрій Гарнат зазначає, що проблему пенсійного фонду уряд Зеленського (саме Зеленського, бо Шмигаль – номінальна фігура) вирішувати не планує. І, схоже, підводить до анонсованого раніше варіанту – припинення виплат пенсій через відсутність у бюджеті на те коштів.

"Держава продовжує збільшувати частку своєї присутності у житті громадян, не створюючи при цьому економічних стимулів для ділової активності, розвитку та зростання, – наголошує експерт. – А тим часом завдяки грамотній економічній політиці світова економіка продовжує стійко зростати та відновлюватися (середній приріст на рівні 5%). Тоді як українська – продовжує перебувати у коматозному стані, балансуючи між життям і смертю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти порівняли плюси та мінуси головного документа країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини