Головна Новини Бізнес фінанси Прогноз на грудень: що буде з курсом і чи варто очікувати різких стрибків
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз на грудень: що буде з курсом і чи варто очікувати різких стрибків

Експерти спрогнозували, яким може бути курс в Україні до кінця 2023 року

1 грудня 2023, 11:00
Поділіться публікацією:

Новий місяць – традиційний час для нових прогнозів. Раніше експерти розповіли виданню "Коментарі" про головні події фінансово-економічного фронту осені, а також з чим входимо в зиму. Тепер ми поцікавилися – яким буде курс гривні у грудні, чи варто очікувати різких стрибків, від чого це залежить.

Прогноз на грудень: що буде з курсом і чи варто очікувати різких стрибків

Курс гривні. Фото з відкритих джерел

Запасу резервів для підтримки курсу більш ніж достатньо

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран пояснює:

"Курс гривні сьогодні певною мірою залежить від міжнародної допомоги. Але на найближчі перспективи я не бачу серйозних фундаментальних ризиків, які спричинили б курсові коливання на міжбанку чи готівковому ринку".

За словами експерта, станом на 1 жовтня міжнародні резерви НБУ покривали до 85% грошового агрегату М1 (включає готівку в обігу та залишки коштів у національній валюті на розрахункових, поточних та інших рахунках до запиту населення – прим. ред.) готівкової та безготівкової гривні у обігу. І забезпечували понад 8 місяців імпорту, за нормативу – 3 місяці.

"Тому запасу резервів для підтримки курсу більш ніж достатньо. Питання залишається відкритим – чи робитиме це НБУ. Поки що він активно підтримував гривню", – зазначає Віталій Шапран.

Стабільність гривні аж зашкалює

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що жодних радикальних змін у курсі гривні у грудні не буде.

"Ті самі 37 з копійками за долар. Плюс мінус. На готівковому ринку. На безготівці – близько 36. Попит на валюту впав. Імпортери вже так активно її не купують, бо завозити товари під новий рік вже нема сенсу. Після Нового року продаж смартфонів, одягу – та всього — падає. Що хотіли – завезли, хто хотів – купив", – пояснює експерт.

За його словами, ажіотажу немає навіть на закупівлі палива.

"Отже стабільність гривні аж зашкалює, – констатує Олександр Охріменко. – Обвал можливий, якщо США та ЄС не виділять нам грошей. Але поки що все виглядає так, що виділять".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому бюджет на 2024 рік так і не став бюджетом війни: кому вирішили урізати, а комусь додати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини