Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з цінами на пальне в Україні: прогноз на червень
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з цінами на пальне в Україні: прогноз на червень

Експерт спрогнозував, що буде з цінами на бензин і дизпаливо в Україні

31 травня 2021, 14:00 comments1012
Поділіться публікацією:

Прогноз цін на паливо на червень виданню "Коментарі" дав фахівець із держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев.

Що буде з цінами на пальне в Україні: прогноз на червень

Ціни на пальне. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

За його словами, всупереч жахливим прогнозам про очікуване подорожчання пального через нібито дефіцит білоруського бензину марки А-95, що з'явилися нещодавно, значної зміни цін на нафтопродукти у червні не очікується.

"Навіть якщо під час ремонту на Мозирському нафтопереробному заводі (НПЗ) відвантаження бензину для українських компаній скоротяться, ці обсяги нескладно заповнити, збільшивши поставки з інших напрямків. Йдеться про Кременчуцький НПЗ, який вже заявив про можливість наростити поставки палива на внутрішній ринок, а також про литовських, польських, румунських виробників", — пояснив Рябцев.

Двома факторами, які здатні істотно вплинути на ціни у червні (як у будь-якому іншому місяці), експерт називає вартість нафтопродуктів на кордоні та курс національної валюти.

Гривня в останні тижні зміцнювалася, а котирування нафтопродуктів залишалися досить стабільними. Більш того, після появи у Роснефти нового постачальника російського дизеля і скрапленого газу в Україну (фірма Socar New Enegry, яка входить в групу азербайджанських держкомпаній SOCAR), оптові ціни на ці ресурси пішли вниз.

"З огляду на сказане вище, якщо не відбудеться якихось форс-мажорів, то роздрібні ціни на пальне в Україні у червні залишаться на нинішньому рівні, — прогнозує Рябцев. — Наразі легальні АЗС пропонують бензин марки А-95 і А-95-Євро5 за ціною від 25 до 31,5 грн за літр. Дизельне паливо від 23,5 до 28,7 грн за літр, а скраплений газ — від 12 до 16,5 грн".

Безумовно, в окремих мережах або регіонах (наприклад, у Києві, Одесі, Дніпрі) можливі коригування, додав експерт. За його словами, вони зумовлені зміною попиту і купівельної спроможності водіїв, але не матимуть масового характеру.

Раніше "Коментарі" писали, які тарифи очікують українців у червні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини