Головна Новини Бізнес фінанси Скільки грошей витрачають українці з банківських карт, розповіли в НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки грошей витрачають українці з банківських карт, розповіли в НБУ

Безготівкові операції впевнено переважають серед операцій із платіжними картками за кількістю та сумою

2 червня 2021, 14:36
Поділіться публікацією:

У І кварталі 2021 року в Україні 9 із 10 операцій з банківськими картками були безготівковими. Загальна кількість карток українських банків становила понад 1,69 млн одиниць, а сума на рахунках перевищила 1 млрд грн. Про це з посиланням на дані Держстату повідомляє пресслужба Національного банку України.

Скільки грошей витрачають українці з банківських карт, розповіли в НБУ

Банківські картки. Фото: bistrozaim.ua

За січень−березень 2021 року кількість операцій з платіжними картками зросла на 22,1%, а сума — на 18,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. У І кварталі 2021 частка безготівкових операцій за сумою склала 61% від усіх операцій із картками. Торік цей показник був 54,6%.

Найбільше операцій із використанням карток українці провели під час розрахунків в торговельних мережах — 49,3%. Грошові перекази з картки на картку у січні-березні 2021 року склали 280 млрд грн 36,7% усіх операцій — це розрахунки в інтернет на майже 202,3 млрд грн.

За даними статистики, з початку 2021 року загальна кількість банківських карток в Україні зросла на 3% до 75,3 млн одиниць. Майже кожна 10 картка — токенізована. Популярність таких карток зумовлена високим рівнем безпеки, зазначають в НБУ.

Окрім того, цього року в Україні на 2% зросла кількість пунктів продажу, які приймають банківські картки. Зараз це 333,5 тис. За перші три місяці 2021 року мережа торговельних POS-терміналів в Україні також зросла на 2% — до 382 тис. З них у майже 87% є можливість безконтактної оплати.

Як повідомляв портал "Коментарі", прожитковий мінімум в Україні планують розраховувати за новим принципом. Документом пропонують визначати розмір прожиткового мінімуму в розрахунку на одну особу у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік. Для цього мають бути враховані прогнози інфляції поточного року. Передбачається, що з 41% співвідношення прожиткового мінімуму у 2021 році до 2030 року він зросте до 50%.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України розглядає варіант розділення "ПриватБанку" задля його майбутньої приватизації. Про готовність приступити до продажу найбільшої фінансової установи у банківському секторі України в НБУ заявили у травні. Нещодавно головою правління "ПриватБанку" призначили банкіра Герхарда Бьоша. Повноваження Герхарда Бьоша у правлінні "Райффайзен Банку Аваль" припинили в березні 2021 року. Він обійме посаду голови правління "ПриватБанку" після узгодження його кандидатури НБУ. 

Наскільки висока ймовірність продажу "ПриватБанку", та хто може бути в цьому зацікавлений, "Коментарі" дізналися в експертів. Також стало відомо, які банки може купити "Укрпошта". Експерт склав список експерт склав список можливих кандидатів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини