Головна Новини Бізнес інвестиції З молотка: В Україні розпродадуть усі до останнього спиртзаводи
commentss НОВИНИ Всі новини

З молотка: В Україні розпродадуть усі до останнього спиртзаводи

Приватизація має дати додаткові гроші в держбюджет і позбавити уряд обов’язку утримувати збиткові підприємства

9 лютого 2023, 21:40
Поділіться публікацією:

Фонд державного майна України (ФДМУ) в 2023 році планує виставити на аукціон ще 26 спиртзаводів і завершити приватизацію всіх підприємств спиртової галузі в країні, передавши частину отриманих коштів на ЗСУ, пишуть "Коментарі".

З молотка: В Україні розпродадуть усі до останнього спиртзаводи

Усі спиртзаводи України цього року планується розпродати

"Донедавна в Україні існувала монополія на виробництво спирту? Ми були однією з двох країн у світі, де існувала така практика. Проте влітку 2020 року держава прийняла рішення про демонополізацію галузі та розпочала приватизацію спиртзаводів", — нагадують у ФДМУ.

За інформацією Фонду, до запуску приватизації Україна щороку витрачала близько 200 млн грн на утримання збиткових підприємств. Значно суттєвішою проблемою було й тіньове виробництво алкогольних напоїв, яке, приміром, за статистичними даними 2019 року, складало 55%.

Перший спиртзавод з аукціону продали у 2020 році. Ним став Немирівський завод і за нього ФДМУ отримав 55 млн грн. Його купив "ЛВН Лімітед" (Nemiroff).

За два з половиною роки провели 39 аналогічних торгів, прибуток від яких в загальному склав понад 2 млрд грн. У цих аукціонах з приватизації спиртзаводів взяли участь 133 підприємці, а стартова ціна виросла у 2,4 раза.

"Приватизація підприємств спиртової галузі дозволила залучити приватні інвестиції у сферу та скоротити тіньове виробництво", — наголошують у Фонді держмайна.

За даними ФДМУ, в купівлі спиртових заводів зацікавлені не тільки виробники алкопродукції, а й фармацевтичні компанії, виробники автомобільного пального та агропромислові компанії.

Останній, приміром, аукціон з продажу в Чернівецькій області Вашківського спиртзаводу, виграло Вінницьке підприємство "Агропромпереробка", заплативши за завод майже два мільйони гривень. Підприємство займається вирощуванням зернових, бобових культур та насіння олійних культур.

Нагадаємо, в середині січня, як писали "Коментарі", в Україні вперше приватизували морський порт — "Усть-Дунайськ". Також "Коментарі" писали, що у перший тиждень 2023 року, за п’ять робочих днів (2 — 6 січня) проведено 20 аукціонів щодо продажу чи оренди державного майна так званої малої приватизації. Очікується, що переможці конкурсу сплатять до державної скарбниці за ці об’єкти майже 6,5 мільйонів гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини