Головна Новини Бізнес держсектор Безпека України в енергосекторі: як вирішити наявні проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Безпека України в енергосекторі: як вирішити наявні проблеми

Експерт Олексій Кущ вважає, що Україна має потенціал стати енергопрофіцитною країною і експортувати досить великий обсяг енергоресурсів

26 серпня 2021, 20:25
Поділіться публікацією:

Будь-яка держава на різних етапах розвитку стикається з певними проблемами в енергетичному секторі. Україна — не виняток. "Коментарі" разом з експертами намагалися з'ясувати, яким чином українська влада може вирішити більшість складних моментів у енергетичному секторі.

Безпека України в енергосекторі: як вирішити наявні проблеми

Україна має певні проблеми в енергетичній безпеці. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Аналітики і економісти вважають, що для виходу з непростої ситуації, в якій опинилася Україна, необхідно провести цілий ряд економічних реформ і заходів.

Оскільки наші підприємства дуже нераціонально використовують ресурси, більшість фахівців в якості вирішення проблеми називають перехід на більш сучасне і менш енергозатратне обладнання, а також інші заходи з підвищення енергоефективності та зниження залежності від газу, нафти, вугілля та іншої сировини.

"Потенційно ми можемо бути енергопрофіцитною країною, експортувати енергоресурси в тому чи іншому вигляді, — вважає Олексій Кущ. — Україна може використати фактор дешевих енергетичних ресурсів як фактор своєї промислової та соціальної конкурентоспроможності".

Останнє — важливий фактор, який розглядається інвесторами при ухваленні рішень про розміщення виробництва в тій чи іншій країні. Але їм потрібні довгострокові гарантії того, що конкурентоспроможність і доступність підключення до джерел енергії будуть зберігатися. Забезпечення населення дешевою енергією позитивно впливає і на трудову міграцію.

"Але на практиці ж у нас в країні нічого цього немає. Ми дефіцитна з точки зору енергетичного балансу країна і по природному газу, і по вугіллю, і на постачання електричної енергії (особливо в зимовий період). Населення України купує газ за однією з найвищих цін в Європі", — зазначає Кущ.

На думку експерта, щоб вирішити вищевказані проблеми, влада повинна перейти до складання довгострокового енергетичного балансу, в рамках якого потрібно визначити пріоритетні джерела енергії, розрахованої через одиницю нафтового еквівалента.

"Відповідно до цих розрахунків вся державна політика повинна бути спрямована на стимулювання пріоритетних джерел енергії, які протягом найближчих п'яти років забезпечать Україні: 1) профіцитний енергетичний баланс і факторну конкурентоспроможність в промисловості в порівнянні з іншими країнами; 2) соціальну конкурентноздатність у вигляді доступних тарифів для населення", — підкреслює фахівець.

Крім того, Олексій Кущ пропонує створити на ринку електроенергії двоконтурну модель, за якої промислові підприємства отримають право через покупку енергетичних опціонів отримувати дешеву електрику "Енергоатому" і "Укргідроенерго", а в якості часткової оплати цих опціонів — дотації на користь покриття різниці тарифів для населення.

Другий контур — це невиробнича сфера економіки, яка може оплачувати електроенергію якраз за досить високими ринковими тарифами — рекламні білборди, речі, пов'язані з невиробничої сферою. Ось тут, підкреслює економіст, очевидно, що дешевої енергії бути не повинно.

Що стосується газу, то тут потрібно створювати механізм мікшованої ціни. Адже із 30 млрд кубометрів газу, що споживається, 20 — це газ власного видобутку, в тому числі 15 — держкомпанії. Отже, внутрішня ціна на газ апріорі не повинна бути прив'язана до значень хабів у Європі.

"Внутрішня мікшована ціна має бути на 30-40% нижче, ніж в Європі. Щоб вона з'явилася, слід ввести обсяги газу, які добувають державні і приватні компанії, і продавати на спеціальній енергетичній біржі, де ціна на дорогий імпортний газ буде "розбавлятися" дешевою внутрішньою ціною", — пропонує Олексій Кущ.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чому, на думку аналітиків і експертів, в Україні регулярно підвищуються ціни на електроенергію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини