Головна Новини Бізнес держсектор Що не так із роботою Бюро економічної безпеки – як змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так із роботою Бюро економічної безпеки – як змінити ситуацію

Експерти зазначають, що жодних позитивних зрушень у роботі БЕБ так і не сталося

11 червня 2023, 11:10
Поділіться публікацією:

Ефективність діяльності Бюро економічної безпеки цього року – низька, хоч і спостерігаються певні позитивні зрушення. Таких висновків дійшли аналітичні центри, провівши моніторинг звіту БЕБ. Чи згодні з такою оцінкою? Як покращити роботу у цьому напрямку? Як зменшити проблеми українського бізнесу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що не так із роботою Бюро економічної безпеки – як змінити ситуацію

Бюро економічної безпеки

Сьогоднішнє БЕБ – це та сама податкова міліція, що з самого початку було передбачено у законі про появу цього органу

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Ефективність роботи БЕБ неможливо оцінити, оскільки ніхто не виставляв їм жодних критеріїв ефективності. Завданням податкового комітету в особі депутатів Гетманцева та Железняка, а також представників громадськості в особі Олега Гетмана було замінити табличку на органі "податкова міліція". Нагадаю, що податкову міліцію обіцяли ліквідувати з часів президента Ющенка, оскільки всім експертам і самій владі було зрозуміло, що цей орган – організоване злочинне угруповання, яке існує для тиску на бізнес. Але в жодного з президентів так і не знайшлося політичної волі відмовитися від такого зручного інструменту".

За словами експерта, сьогоднішнє БЕБ – це та сама податкова міліція, що з самого початку було передбачено у законі про появу цього органу.

"Жодної ефективності, окрім тиску на неугодний бізнес та здійснення прикриття сірого та чорного бізнесу, цей орган не має. Жодних позитивних зрушень у роботі цього органу немає і бути не може. Він нікому не підпорядковується, він складається з "колишніх". Він ні перед ким не звітує", – наголошує Павло Себастьянович.

Він упевнений – для того, щоб БЕБ почав приносити хоч якусь користь, потрібно провести податкову реформу, в якій роль податкової служби буде максимально знижена.

"Це – найперша і необхідна умова, – наголошує експерт. – Після реформи можна створювати і новий орган фінансових розслідувань, який стежитиме не за бізнесом, а за крадіжкою бюджетних коштів. А крадіжку бюджетних коштів, у тому числі ПДВ, здійснюють самі працівники податкових органів. Тобто об'єктом контролю з боку БЕБ мають стати самі чиновники. Отоді система і запрацює правильно".

А доки податкова служба та БЕБ націлені на репресії щодо бізнесу, жодних змін не буде, констатує Павло Себастьянович.

Україні потрібні прості правила ведення бізнесу і аналітичний орган, що реально працює в цьому напрямку

Економічний експерт Данило Монін також вважає, що БЕБ як був податковою міліцією – так і залишився.

"Вважаю, що його потрібно просто ліквідувати. Бо ціль цього органу з самого початку – організовувати ще один потік ренти на свою користь, а не займатися якоюсь там боротьбою з економічними злочинами", – пояснює експерт.

Данило Монін упевнений, що Україні потрібні прості правила ведення бізнесу і аналітичний орган, який реально працює в цьому напрямку.

"Ним може бути й сама податкова після відповідних змін правил гри у бік дерегуляції, зниження перевірок та податкового пресу, – пояснює експерт. – БЕБ у нинішньому статусі – просто ракова пухлина, яку слід видалити".

Необхідно проводити чесний, політично неангажований конкурс на нового директора відомства

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин не має сумнівів, що БЕБ сьогодні – це податкова міліція під новою вивіскою.

"70% там – старі перевірені кадри. Така собі "крамниця" для своїх. Звільнення першого директора відомства нічого кардинально не змінило, потрібне повне перезавантаження БЕБ", – наголошує експерт.

Він наголошує, що необхідний законопроект (9080) для цього – вже у парламенті.

"Необхідно його негайно приймати, проводити чесний, політично неангажований конкурс на нового директора відомства – та переатестацію чинних працівників. І лише потім буде результат", – констатує В'ячеслав Черкашин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Україні все активніше реєструють новий бізнес: про що говорить динаміка та нові тренди.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини