Головна Новини Бізнес тарифи Платити за доставку газу доведеться більше: експерти знають чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Платити за доставку газу доведеться більше: експерти знають чому

Українські експерти оцінили рішення уряду підвищити тарифи на доставку газу

1 грудня 2020, 14:25 comments1534
Поділіться публікацією:

Платити за доставку газу доведеться більше: експерти знають чому

Українцям доведеться платити більше за газ

Тарифи на доставку газу для частини українців злетять з нового року на 80%. Українські експерти проаналізували таке рішення уряду і оцінили необхідність і доцільність підвищення тарифу і ризики неплатежів.

"У нинішнього тарифу дві особливості"

Мова зараз йде не про ціну газу як товару, який оплачується по лічильнику, а про тариф, який встановлюється для операторів, які здійснюють розподіл газу. На цьому акцентує фахівець з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор, державний службовець шостого рангу Геннадій Рябцев.

"Цей тариф розраховується за спеціальною методикою, яка розробляється регулятором (НКРЕКП). Він залежить від протяжності мереж, кількості абонентів, обсягів споживаного ними газу і ефективності роботи систем. Тому, наприклад, для Києва, цей тариф, як правило, нижче, ніж для невеликих облгазів", — підкреслює експерт.

За його словами, нинішній тариф, визначений НКРЕКП, має дві особливості.

"Перша — він враховує необхідність компенсації недоотриманої облгазами за попередні роки тарифного виторгу. Друге — враховує компенсацію витрат, пов'язаних з різницею в цінах при закупівлі газу, необхідного для забезпечення виробничих потреб. Ця різниця утворилася через те, що цей газ облгази купували за ринковими цінами, — пояснює Геннадій Рябцев. — Тобто, умовно кажучи, була ціна газу для населення 5 грн, а щоб компресори, за допомогою яких цей газ доставляли до споживачів, працювали, потрібно було купити газ вже по 10 грн".

Зрозуміло, що підвищення тарифів — неприємна новина для населення, особливо в нинішній кризовий час.

"Слабкою втіхою може бути той факт, що ціна газу як товару в кілька разів вище тарифу на розподіл, — говорить Геннадій Рябцев. — На жаль, так працює ринок, на якому інтереси споживача значать набагато менше, ніж інтереси постачальника. І така ситуація триватиме, поки на ринку не запрацюють зрозумілі, прозорі, однакові для всіх правила гри".

"Раніше тариф був занижений"

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич підкреслює: "Потрібно розуміти, що газ поставляється кінцевому споживачеві за допомогою спалюваного газу. Плюс — зростає ціна на електроенергію, підвищується мінімальна зарплата. І основне — ціна газу з літа збільшилася більш ніж удвічі, а це понад 60% в собівартості послуги на його розподіл ".

До того ж, підкреслює експерт, тариф на розподіл газу (транспортування) раніше був занижений.

"Минулий уряд з різних причин не вирішувався встановити обґрунтовані тарифи на розподіл. При тому, що тариф на газ як на товар вже був різко підвищений, а з 1.08.2020 взагалі став ринковим, — пояснює Дмитро Марунич. — Через це утворилися величезні борги розподільних компаній перед Нафтогазом і Оператором ГТС. Існує загроза, що з опалювальним  сезоном будуть проблеми".

Все це, зазначає співголова Фонду енергетичних стратегій, робить зростання тарифів на доставку газу досить обґрунтованим.

"З огляду на, що ця стаття не перевищує 20% від загального рахунку домогосподарств за газ, не думаю, що таке підвищення спровокує зростання неплатежів", — резюмує Дмитро Марунич.

Як повідомляв портал "Коментарі",  справжній консолідований збиток групи "Нафтогаз" за січень-вересень 2020 року склав 17,034 млрд грн в порівнянні з чистим прибутком 21,31 за аналогічний період минулого року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини