Головна Новини Бізнес податки Амністія капіталів в Україні: більше користі чи шкоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Амністія капіталів в Україні: більше користі чи шкоди

Експерти вважають, що в ухваленому законі про податкову амністію багато моментів, які потребують пояснення або доопрацювання

15 червня 2021, 16:11
Поділіться публікацією:

У вівторок, 15 червня, Верховна Рада сказала категоричне "ні" тіньовим доходам громадян. Про це свідчить остаточна підтримка законопроєкту, який передбачає існування податкової амністії. "Коментарі" звернулися до експертів, щоб ті оцінили позитив і негатив такого рішення.

Амністія капіталів в Україні: більше користі чи шкоди

Експерти оцінили закон про амністію капіталів в Україні. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"У законі багато протиріч"

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає прийнятий закон досить суперечливим.

"Будь-яка амністія передбачає довіру до влади. У нас немає такого рівня довіри, щоб усі громадяни "засвітили" те, що заховано, що виведено за межі країни. Відкрилися повністю перед владою. Завжди є ймовірність, що через півроку-рік прийдуть правоохоронні органи і будуть займатися репресіями, запитувати: "де у вас ще щось заховано?" — зазначає економіст.

Також Олексій Плотніков додає, що існують і складнощі щодо пропонованого механізму детінізації доходів. У законі, на його думку, багато протиріч.

"Фактично, ще раз потрібно заплатити 5% того, що і так було оподатковано протягом усіх років незалежності (одноразовий збір 5% відносно активів, розміщених на рахунках українських банків, — ред.).
Є й низка інших спірних моментів. Наприклад, що на іноземний капітал можна купувати ОВДП, а в сумі це буде плюс. А для капіталу, який знаходиться не за кордоном, а в Україні, не буде такої преференції", — говорить експерт.

Олексій Плотніков звертає увагу і на те, що міжнародні фінансові організації — МВФ, Світовий банк — завжди виступають проти будь-яких амністій будь-якого капіталу. Вважають, що капітал, який не має легального походження, "сірий" або "чорний", потрібно відсікати, а не виводити з тіні. І поки не зрозуміло, якою буде їхня реакція на прийняття такого закону.

"Із позитивів — нібито виведення на світло того тіньового капіталу, тіньових активів, що, на думку влади, допоможе наповнити дохідну частину бюджету. Але наведені вище негативи настільки серйозні, що навряд чи закон реально запрацює і реально допоможе країні і громадянам", — резюмує Олексій Плотніков.

"Умовно "нульова декларація" повинна бути на перший раз дійсно "нульовою"

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, голова громадської організації Re: Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко вважає, що цей законопроєкт прийнятий дещо під тиском міжнародних партнерів. І він, маючи на меті вивести частину економіки з тіні, є півкроком уперед, впевнена експерт.

"Однак, з огляду на те, що ставка "обнулення" для декларації нерезидентів майже вдвічі вища, ніж для резидентів, очікувати від нього якихось вагомих результатів найближчим часом не варто. У декларуванні немає політиків, не вказана криптовалюта. І найголовніше (з досвіду тієї ж Туреччини) — не сказано, чи можна робити такого роду декларування два чи більше разів", — зазначає Оксана Чепіжко.

Також, за її словами, незрозуміло, як, наприклад, декларувати оренду землі, яка часто перебуває у невизначеному правовому статусі.

"Умовно "нульова декларація" (з огляду на, що певний відсоток віддати державі доведеться), на мій погляд, повинна бути на перший раз "нульовою". А потім відсоток, що віддають від оприлюднених доходів у казну, повинен постійно зростати", — вважає Оксана Чепіжко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, якими "лазівками" можуть скористатися нечисті на руку українці, щоб приховати свої "зайві" доходи від декларування.

Також на порталі ви можете дізнатися, чому деякі експерти вважають, що за допомогою механізму податкової амністії влада спробує зробити "хрестовий похід" проти доходів населення. Подробиці — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини