Головна Новини Бізнес податки Податок на Google: чи «вдарить» законопроєкт по гаманцю пересічного українця
commentss НОВИНИ Всі новини

Податок на Google: чи «вдарить» законопроєкт по гаманцю пересічного українця

Експерти підкреслюють, що введення «цифрового податку» є нормальною міжнародною практикою

2 червня 2021, 11:10
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді можуть розглянути законопроєкт під номером 4184, який ще називають "податком на Google", вже на цьому тижні. Нагадаємо, що перше читання документ пройшов ще в лютому цього року. "Коментарі" звернулися до експертів за оцінкою позитивних моментів і ризиків прийняття цього проєкту закону.

Податок на Google: чи «вдарить» законопроєкт по гаманцю пересічного українця

Цього тижня Україна може ввести "податок на Google". Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Фахівці порівняли вітчизняний документ з аналогами за кордоном, а також відповіли, чи постраждає гаманець простого українця.

Реалізація стандартної міжнародної практики в Україні

Старший аналітик з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин звертає увагу, що на тлі зростаючих дефіцитів і танучих доходів, багато урядів звертають свої погляди на цифрову економіку, як потенційного рятівника бюджету.

"Українська влада в особі законопроєкту №4184 від 2 жовтня 2020 року бачать це в формі введення 20-відсоткового податку на додану вартість для послуг цифрових гігантів (податок на Google, Facebook, Youtube і Netflix) за одночасного скасування анахронічного "податку на іноземну рекламу", існуючого в формі податку на прибуток (див. пп. 141.4.6 ПКУ). Оцінюючи проєкт 4148 через призму світового досвіду, його цілком обґрунтовано можна назвати реалізацією стандартної міжнародної практики", — вважає експерт.

Річ у тому, пояснює він, що в рамках дії Проєкту BEPS Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)/G20 ще у 2017 році був вироблений набір узгоджених стандартів і підходів для вирішення проблем, які виникають в результаті неузгодженого застосування національних систем ПДВ (податків з продажів) при транскордонному дистанційному цифровому продажу послуг і нематеріальних активів (НМА).

Цими правилами, продовжує В'ячеслав Черкашин, були також встановлені особливості так званого спрощеного режиму збору та дотримання ПДВ (simplified registration and compliance regime) із нерезидентів, які постачають транскордонні послуги й НМА, що містить такі елементи, як:

- спрощена процедура реєстрації (мінімум необхідної інформації та онлайн-реєстрація на веб-сайті податкової адміністрації);

- відсутність відшкодування вхідного податку, але з правом реєстрації в загальному режимі зі звичайними правилами, включаючи відшкодування податку;

- подача спрощених декларацій в електронному вигляді;

- використання спрощеного електронного обліку;

- відмова від вимог до виставлення рахунків;

- онлайн доступність всієї інформації, необхідної для реєстрації та дотримання спрощеного режиму збору ПДВ;

- можливе використання спрощеного режиму для B2B.

"Більшість перерахованих опцій і відображені в законопроєкті 4184, — підкреслює експерт. — За даними ОЕСР, до теперішнього часу 69 країн вже впровадили вищевикладені стандарти і правила. А близько 40 країн, включно з Україною, знаходяться на шляху до їх впровадження. Для прикладу, Google із червня 2021 року почав збирати аналогічний за формою цифровий податок для податкової служби США, а наш сусід — Польща — з лютого поточного року обговорює варіант введення податку на інтернет і звичайну рекламу (składek z tytułu reklamy), що охоплює цифрових гігантів, чиї глобальні річні доходи перевищують 750 млн євро. Доходи від інтернет-реклами в Польщі — понад 5 млн євро за ставками від 2% до 15%".

В'ячеслав Черкашин акцентує, що подібні новації необхідно комусь оплачувати й вони мають певні економічні наслідки. Він описав два найголовніших.

"Перше — зростання вартості електронних послуг іноземного походження для кінцевого українського споживача, — пояснює експерт. — Друге — значний вплив на національний бізнес, який активно споживає/генерує/продає через механізми інтернет-послуг, реклами і продажів. Податок збільшить собівартість практично всіх IТ-послуг і витрати компаній, котрі активно просувають рекламу в соціальних мережах, змусить багато економічних одиниць, в основному з малого бізнесу, суттєво переглянути свої ціни й можливості роботи на ринку. Але, як відомо, наша влада не люблять рахувати втрати бізнесу від своїх новацій — не прийнято! А жаль".

Документ допоможе вирівняти конкуренцію в цифровій площині

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман пояснює, що проєкт закону №4184 передбачає, що великі компанії — нерезиденти, які не мають постійного представництва на території України і які постачають власні електронні послуги фізичним особам, повинні будуть зареєструватися платниками ПДВ, якщо сума наданих ними електронних послуг на території України перевищує суму еквівалентну 1 млн грн.

"Адміністрування податку пропонується спрощене, через спеціальний веб-портал. Варто відзначити, що за останні роки оподаткування електронних послуг нерезидентів стало поширеною практикою в усьому світі — його впровадили вже близько 70 держав, і ще кілька десятків країн планують ввести найближчим часом. З економічної точки зору, норми проекту є позитивними для економіки України. Вони сприяють вирівнюванню конкуренції і синхронізації податкового законодавства нашої країни до законодавства ЄС", — зазначає Олег Гетман.

Експерт вважає, що реалізація таких норм може трохи підвищити вартість окремих електронних послуг. Однак у більшості випадків це не послуги, якими користуються звичайні громадяни, а послуги для підприємців, підкреслює експерт. І прогнозує, що з часом ціни повинні повернутися до нинішніх, навіть дещо зменшитися шляхом рівної конкуренції.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що чим конкретно є так званий "податок на Google" і чого очікувати Україні від його запровадження в цілому. Відповіді на найпопулярніші питання шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, навіщо, на думку експертів, Україна вирішила обкласти податками інтернет-гігантів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини