Головна Новини Бізнес Агро Заміновані поля: Чи вдарить по українцях продуктова криза
commentss НОВИНИ Всі новини

Заміновані поля: Чи вдарить по українцях продуктова криза

В самій Україні через тимчасово непридатні через замінування та окуповані угіддя, проблем з продовольством не буде, а от інші країни можуть відчути кризу

27 березня 2023, 22:25
Поділіться публікацією:

Безпосередньо Україні продуктова криза не загрожує. Про це в Телеефірі заявив президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (UCAB), виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник, пишуть "Коментарі". За його словами, Україна - більш ніж самодостатня країна з точки зору вирощування зерна.

Заміновані поля: Чи вдарить по українцях продуктова криза

“Україна - основний світовий експортер, тому завжди, коли ми говоримо про аграрний бізнес в Україні, його треба дивитися в прив’язці до експорту”, - зазначив Мельник.

Він звернув увагу, що через заміновані поля в Україні з продовольством критичної ситуації не буде.

“Це конкретне питання, наприклад, для Харківської області або для Херсонської, Миколаївської, Запорізької, зокрема, тому що саме в прив’язці до цих областей — це серйозний ефект, це величезна частка ВВП усередині цієї області та це робочі місця. Якщо загалом дивитися за цифрами в Україні — це менше ніж 5%”, — пояснив експерт.

Петро Мельник зауважив, що ситуація з розмінуванням полів в Україні — досить складна.

“Моє підприємство торік, весь чернігівський кластер був замінований. Ми мали перевірити поля і впоралися з цим десь за 2,5 місяці. Частину полів доводилося перевіряти ще восени, тому, я думаю, що й інші аграрії, території яких звільнили восени, ще довго вестимуть роботи над розмінуванням. Але це не впливає загалом на баланс зерна в Україні”, — наголосив він.

Експерт вважає, що цього року Україна знизить обсяги зерна на експорт.

“Україна знизила обсяги посіву пшениці і десь на 500 тис. гектар — це на 10% менше посіяно озимої пшениці. У квітні-травні будуть знижені посіви кукурудзи, збільшуються посіви соняшнику”, — повідомив Мельник.

Як писали раніше "Коментарі", посівна на окупованих територіях: ситуація жахлива.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що Україна вступила у весну-2023 у стані неоголошеної війни, нова фаза якої була започаткована Росією понад рік тому. Від наслідків російської агресії постраждали усі галузі, включаючи АПК.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого, ймовірно, чекати Україні найближчим часом на аграрному фронті, а також – які важливі рішення в цьому ракурсі потрібно прийняти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини