Головна Новини Бізнес економіка НБУ оновив правила про штрафи для банків
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ оновив правила про штрафи для банків

Штраф може бути застосований за порушення вимог нормативно-правових актів НБУ, які визначають особливості функціонування банківської системи України в умовах воєнного стану або особливий період

2 травня 2022, 18:17
Поділіться публікацією:

Національний банк України (НБУ) змінив Положення щодо застосування заходів впливу на банки.

НБУ оновив правила про штрафи для банків

Як повідомляє прес-служба регулятора, нові правила розширюють перелік підстав для застосування штрафу до 1% статутного капіталу банку.

За інформацією НБУ, наразі такий штраф може бути застосований за порушення вимог нормативно-правових актів Нацбанку, які визначають особливості функціонування банківської системи України в умовах воєнного стану чи особливого періоду.

Нововведення затверджено постановою правління Національного банку України від 29 квітня 2022 року № 86 "Про внесення змін до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу".

Правила набули чинності з 2 травня 2022 року.

Раніше повідомлялося, що з 4 травня поточного року Національний банк України скоротить ліміти відкритої довгої та короткої валютної позиції банків з 15% до 5% від їхнього регулятивного капіталу.

Перед цим керівництво Національного банку України дозволило банківським установам продавати іноземну валюту громадянам. У НБУ вважають, що цей процес допоможе зменшити ринок нелегальних валютних операцій.

Крім цього, Нацбанк визначив особливості встановлення курсів готівкових валют для операцій уповноважених установ із клієнтами, зокрема:

курс реалізації готівкової валюти такими установами може відхилятися не більше ніж на 10% від офіційного курсу НБУ на день здійснення операції;

курс купівлі готівкової валюти уповноваженими установами не повинен бути нижчим від офіційного курсу НБУ на день укладання угоди.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росії українці продали набагато більше валюти, ніж купили. Різниця становить понад 350 мільйонів доларів.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини