Головна Новини Бізнес економіка Які ризики для бізнесу знову повертаються – що може покращити ситуацію та підвищити зарплати
commentss НОВИНИ Всі новини

Які ризики для бізнесу знову повертаються – що може покращити ситуацію та підвищити зарплати

Бізнес потребує ліберальної податкової реформи, мінімізації найбільш шкідливих податків

20 жовтня 2023, 17:00
Поділіться публікацією:

Український бізнес під час війни демонструє чудеса виживання. Але зараз, коли ми у повномасштабній війні вже понад півтора року, а попереду – черговий вкрай складний опалювальний сезон із ймовірними блекаутами, важливо говорити про проблеми підприємців – та шукати шляхи їх вирішення. Влада розповідає про гранти та кредити, проте цього точно недостатньо. На низку проблем бізнесу вказало вересневе опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. Видання "Коментарі" продовжує його обговорення з експертами.

Які ризики для бізнесу знову повертаються – що може покращити ситуацію та підвищити зарплати

Бізнес в Україні. Фото: з відкритих джерел

Ризики корупції знову можуть повернутися

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич звертає увагу, що опитування (де топ проблем бізнесу виглядають наступним чином: зростання цін на сировину та матеріали; небезпечно працювати; брак робочої сили; проблеми з логістикою; падіння попиту; перебої з електроенергією) стосується вересня, коли ще фактично діяв мораторій на перевірки підприємців.

"І лише зараз податкова розробляє плани та критерії перевірок, які, на жаль, повертаються. Насправді, за рахунок розумних заходів, вжитих українською владою у березні 2022 року, коли були зроблені кроки щодо підтримки бізнесу, вдалося нівелювати багато ризиків, у тому числі корупцію, яка традиційно присутня під час усіляких перевірок. Тепер це, на жаль, може повернутись. І підбити підсумок, як це відгукнулося, зможемо, ймовірно, лише за результатами першого кварталу 2024 року", – пояснює експерт.

Він зазначає, що зареєстровано низку проектів, якими деякі депутати намагаються продовжити мораторій на перевірки підприємців. Але не факт, що це вдасться.

"Щодо проблем, на які вказує бізнес у даному опитуванні, я з ними згоден. Єдине, я дещо поміняв би місцями. І поставив би вище зростання цін на енергоносії. Напередодні початку опалювального сезону та ймовірних відключень електроенергії, до яких можуть призвести масовані ракетно-дронові удари з боку РФ, бізнес може зіткнутися з проблемою закупівлі альтернативних джерел енергії, дизеля тощо. Але загалом опитування досить коректне", – вважає Сергій Доротич.

Давно час зменшити навантаження на фонд оплати праці

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман поділився такою думкою:

"Це якісне, репрезентативне дослідження Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. На другий рік війни так чи інакше залишаються в топі, іноді міняючись місцями, фактори, які залежать безпосередньо від неї. І подорожчання сировини і матеріалів, і логістичні збої, і нестача робочих рук, і небезпека власне роботи через постійні обстріли... Це абсолютно логічно".

На думку експерта, для того, щоб покращити ситуацію для бізнесу, слід зменшити навантаження на фонд оплати праці. Тоді роботодавці матимуть змогу збільшити зарплати.

"Нам потрібні перезавантаження БЕБ, Податкової, Митниці – провести ці значні інституційні зміни. Потрібна ліберальна податкова реформа, мінімізація найшкідливіших податків. Крім того, важливим є ухвалення закону, що передбачає страхування державою військових ризиків усіх бізнесів, пов'язаних з експортом. Більше того – страхування військових ризиків слід розширювати на всіх стратегічних інвесторів, які готові вкладати в Україну", – упевнений Олег Гетман.

У плюс, продовжує він, стали б кроки назустріч малому мікробізнесу. Наприклад, лібералізувати систему реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Зробити необов'язковим РРО для малих бізнесів, яким ця система просто не потрібна. Тим, хто працює без найманих робітників, на малих метражах. Їх слід позбавити додаткових регуляцій, вважає експерт.

"І, звичайно, необхідно скоригувати систему блокування податкових накладних, яка зараз щомісяця стосується 25 тисяч компаній", — робить висновок співрозмовник видання "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може полегшити життя бізнесу під час війни – про що говорять проблеми.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини