Головна Новини Бізнес економіка Які труднощі лягли на плечі українського бізнесу і що чекає на нього найближчим часом: експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Які труднощі лягли на плечі українського бізнесу і що чекає на нього найближчим часом: експерти

Експерти розповіли, що негативно впливає на підприємців в Україні, а також, як змінити ситуацію на краще

30 листопада 2021, 10:18
Поділіться публікацією:

Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, які важливі для українського бізнесу події можуть відбутися в Україні у грудні та найближчому майбутньому. Фахівці розповіли, що може позитивно, а що негативно вплине на підприємництво.

Які труднощі лягли на плечі українського бізнесу і що чекає на нього найближчим часом: експерти

Які труднощі лягли на плечі українського бізнесу і що чекає на нього найближчим часом - фото з відкритих джерел

Найсприятливіші умови для економіки – це коли у діловому та в політичному інформаційному середовищі єдиною та значущою темою залишається підготовка до Нового року

Економічний експерт Олександр Гаврутенко зазначає, що грудень – завжди найважливіший період для бізнесу, особливо у торгівлі та галузі послуг.

"Предсвятковий новорічний настрій підвищує попит, робляться часто необдумані та зайві покупки, несвідомо вимикається режим економії, між підприємствами закриваються за платежами контракти, підбиваються підсумки ділового року. Це відображається і в зростанні на фінансових ринках, коли грудень – це місяць так званого ралі Діда Мороза. Найсприятливіші умови для економіки – це коли у діловому та політичному інформаційному середовищі єдиною і значущою темою залишається підготовка до Нового року. Але навряд чи цього варто очікувати у грудні-2021", – вважає експерт.

Він наголошує, що у світовому контексті ділові настрої вже зіпсовані повідомленнями про новий штам вірусу.

"А отже, всі позитивні очікування щодо подолання епідемії були передчасними, що може вилитися у затяжні розпродажі на ринках та згортання інвест програм, – пояснює експерт. – Уряди будуть змушені вводити нові ковидні обмеження, підвищаться протестні настрої, що ще додасть ринкам нестабільності та песимізму".

Для України це все посилиться ще й загостренням внутрішньополітичної боротьби, підвищенням ймовірності військової агресії з боку РФ, можливо енергетичними проблемами на тлі погіршення погодних умов, наголошує Олександр Гаврутенко.

"Що могло б збити градус напруженості та повернути бізнесу впевненість на сприятливий для них результат подій? Тема про транш від МВФ та обговорення нової програми, активізація західних партнерів щодо надання гарантій військової допомоги на випадок російських мілітаристських помутнінь, можливе визнання моновладою своїх помилок та ще одна хвиля перезавантаження в уряді чи оточенні президента. Думаю це те, що могло б згладити негатив та дозволити підійти до свята якщо не на високій ноті, то хоча б не у фазі стрімкого піку у прірву", – констатує експерт.

1 200 000 кримінальних справ проти підприємців дозволяють держапарату безкарно доїти бізнес

Засновник "Студії здорового глузду", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович налаштований песимістично.

"Минула вже половина терміну повноважень команди Зеленського. І все, чим вони можуть похвалитися, це зроблені дороги, і відірвана від реального життя людей цифровізація. І дороги, і цифра могли б стати гарною підмогою для економічних реформ. Але економічних реформ у країні не відбувається, – зазначає експерт. – І навряд чи варто очікувати, що щось раптом зміниться на краще у грудні. У тому числі для бізнесу".

За словами експерта, податкова система залишається репресивною (а тут ще сумнозвісний законопроект 5600 намагатимуться прийняти у другому читанні), податкові цифрові сервіси архаїчні, а Податкова міліція просто змінила назву на Бюро економічної безпеки.

"1 200 000 кримінальних справ проти підприємців дозволяють держапарату безкарно доїти бізнес. 30 000 підприємств не можуть працювати через блокування накладних. Щодня на підприємствах країни проводиться близько 200 обшуків. Жодних змін за два з половиною роки не відбулося, і вже немає надій, що станеться, – наголошує Павло Себастьянович. – Це підтверджує нещодавня прес-конференція Зеленського. Така ж позиція відображена у підписаному меморандумі з МВФ . Перші особи країни фактично пообіцяли кредитору, що жодних реформ не буде.

Раніше експерти для видання "Коментарі" озвучили економічний прогноз на грудень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини